Porträtt på Jonas Karlsson i militärkläder och hatt och till höger en bild på militärfordon som åker på en väg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jonas Karlsson, regementschef på I21 i Sollefteå och Östersund, om arbetsmiljöproblemen som uppdagats och nu bekräftats genom kompletterande intervjuer i klippet ovan. Foto: Tiffany Lind/SVT arkiv

Utredning bekräftar: Stora arbetsmiljöproblem på I21 i Sollefteå och Östersund

Publicerad

Nu har fler medarbetare intervjuats gällande de arbetsmiljöproblem som uppmärksammats på regementet I21 i Östersund och Sollefteå, som en komplettering till arbetsmiljöutredningen som presenterades i vintras.

– Den visar inget nytt, den stärker det som redan framkommit, säger Jonas Karlsson, regementschef på I21.

Nu är den kompletterande delen till arbetsmiljöutredningen på regementet I21 klar. Fler medarbetare har intervjuats och resultatet har sammanställts, vilket Tidningen Ångermanland var först att rapportera om.

– Hela den här situationen har vi tagit på största allvar från första början. Att jag initierade en extern arbetsmiljöutredning tycker jag visar på det, säger Jonas Karlsson, regementschef på I21.

Bristande resurser och generationskrockar

Resultatet av den kompletterande delen stärker bilden av de arbetsmiljöproblem som framkom redan förra året. Medarbetarna upplever bland annat en brist på förutsättningar, resurser och struktur, och att det saknas en tydlig styrning och ledning.

Men främst handlar det om brist på resurser, och generationskrockar mellan äldre och yngre befäl, menar Jonas Karlsson.

– Just nu handlar det om att föra ihop erfarenheterna både från de äldre officerarna och de yngre, så att vi ska få det här att bli så optimalt som möjligt.

Färre än 30 medarbetare har intervjuats

I vintras hördes 14 medarbetare, varpå de konstaterade att fler behövde komma till tals. Idag har I21 cirka 130 anställda i Sollefteå och Östersund, trots det har bara 13 nya kompletterande intervjuer gjorts.

– Det handlar dels om att djupintervjuerna tar en otrolig tid, och sedan ska de sammanställas. Och så har vi pratat med de mest berörda i den arbetsmiljösituation som vi har haft, säger Jonas Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.