Bonden medger att han inte utfodrat och skött sina nötdjur som han borde. Utöver villkorlig dom och böter får han 35 000 kronor i företagsbot och har också fått djurförbud. Foto: arkiv

Vanskötte sina kor – får villkorligt och böter

Uppdaterad
Publicerad

En bonde i Ångermanland får villkorlig dom och böter för brott mot djurskyddslagen sedan han brustit i skötseln av sina drygt 100 nötkreatur. Länsstyrelsen har gett honom djurförbud och han ska också betala företagsbot.

Förra hösten genomförde Länsstyrelsen en inspektion på en gård i Ångermanland med 111 nötkreatur sedan tips kommit in att djuren vansköttes.

Vid kontrollen konstaterades att en del djur var mycket under normalhull och hade pälslöss.

Efter de påtalade bristerna gjordes en ny kontroll några månader senare. Handläggarna konstaterade att djuren var magra och hade dåligt med mat.

Två döda djur

Under inspektionen som pågick under tio timmar hittades också två döda djur i ladugården, en kalv och en kviga, och personalen från Länsstyrelsen noterade att djuren inte utfordrades över huvud taget under det långa inspektionsbesöket på gården.

Djuren omhändertogs omedelbart och lantbrukaren åtalades så småningom misstänkt för djurplågeri.

Mannen nekade till anklagelserna om djurplågeri men medgav oaktsamhet. Under rättegången berättade han att han haft personliga problem under den aktuella perioden och inte förmått att ta hand om djuren som han borde.

Uppsåt kan inte styrkas

Ångermanlands tingsrätt konstaterar att det inte kan styrkas att bonden med uppsåt eller av grov oaktsamhet utsatt djuren för lidande, och dömer honom därför för brott mot djurskyddslagen som är den mildare rubriceringen.

Påföljden blir villkorlig dom och böter. Han döms också till 35 000 kronor i företagsbot.

Mannen, som belagts med djurförbud av Länsstyrelsen, har nu arrenderat ut lantgården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.