En person står lutad mot ett träd och pratar i telefon. Bakgrunden visar en park med grönska och fler människor som promenerar. Det är en solig dag med klar himmel och höstlöv i olika färger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT försöker få svar på några frågor av medicinteknikföretaget som levererat den operationsrobot som pausats vid Sundsvalls sjukhus på grund av tekniska problem. Foto: SVT

Världsledande företaget Medtronic svarar inte på frågor om operationsroboten i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Storföretaget Medtronic beskriver sig som världsledande på marknaden. Men trots att de gör stora affärer med skattefinansierad verksamhet, bland annat region Västernorrland, ska det ska visa sig att de inte svarar på frågor från media.

Det var i början på veckan som region Västernorrland, för andra gången på kort tid pausar operationerna med den nya operationsroboten från medicinteknikföretaget Medtronic, med säte i USA och på Irland.

Enligt regionen rör det sig om tekniska problem. Det här gör att operationer för patienter med prostatacancer inte kan utföras som planerat med den tekniken.

Vad står det i avtalet?

SVT Västernorrland har läst avtalet mellan regionen och leverantören. Där framgår att köparen vid vissa omständigheter har rätt att häva köpet, kräva avdrag på köpeskillingen eller kräva ersättningsleverans.

Köparen, i det här fallet regionen, kan också ha rätt till ersättning står det i kontraktet:

”...för alla uppkomna merkostnader som är att hänföra till reklamationen.”

Våra frågor till företaget kan du se i klippet.

I videon kan du se när vår reporter Anna Beijron försöker få svar från Medtronic.

VAD ÄR MEDTRONIC?

Medtronic är ett företag som tillverkar teknik till sjukvården. Det började som ett pacemakerföretag i USA 1949.

Företaget är globalt och har runt 95 000 anställda i drygt 150 länder och beskrivs som världsledande.

Huvudkontoret finns i Minneapolis, USA och även på Irland. I Sverige finns kontoret i Solna.

Bland företagets produkter märks insulinpumpar, implanterbara defibrillatorer, hjärtklaffar, stentar och operationsteknik.

källa: medtronic.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.