Jag träffar Vladimir Bogdantsev på ett härbärge i utkanten av Kiev, Ukraina. Han är utblottad, utan fungerande njurar och behöver dialys tre gånger i veckan. 1986 jobbade han som ingenjör på kraftverket i Tjernobyl.
– Jag kom till jobbet som vanligt dagen efter olyckan, vi blev indelade i team som jobbade med saneringen säger Vladimir Bogdantsev.
Utsattes för höga stråldoser
Ett av uppdragen var att samla in metallkonstruktioner med höga stråldoser. Han sprang upp på taket skar sönder plåt under 7-8 minuter sedan ropades han ner och nästa grupp skickades upp. Halten strålning var hög på taket.
– Bara 50 meter från oss höll soldater på att lasta sand, med ännu högre stråldoser, i säckar som sedan kastades ner i reaktorn från luften.
Vladimir är starkt kritisk mot att myndigheterna inte berättade om konstruktionsfelet i anläggningen, han anser att många människor dog helt i onödan och att många generationer kommer att bli lidande av deras misstag.
– Några personer hade till uppgift att hänga upp en flagga upp på skorstenen, säger han.
Kritisk mot katastrofturismen
Sedan tv-serien ”Chernobyl” hade premiär i våras har intresset för olyckan exploderat. En helt ny generation har fått upp ögonen för Tjernobyl och den så kallade katastrofturismen har ökat kraftigt. När jag kommer fram till checkpointen står det rader med bussar och väntar på att släppas in.
Under augusti i år besökte närmare 15 000 turister den förbjudna zonen (30-kilometers zonen runt kärnkraftverket), innan TV-serien var det ungefär 1 000 turister i månaden. Utanför avspärrningarna kan man köpa souvenirer och ta selfies på en stridsvagn.
– Det gör ont att Ukraina valt att göra en turistattraktion av vårt lidande, att man försöker tjäna pengar på sitt eget misslyckande, säger Vladimir Bogdantsev och suckar tungt.