Barnmorskan Elin Åberg sitter i sitt kontor framför datorn på barnmorskemottagningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många gravida har en oro om att skada fostret vid träning – hör barnmorskan Elin Åberg berätta om de frågor hon får. Foto: Caroline Slotte/SVT

Ändrade råd om träning når inte alla gravida: ”Oroliga att skada”

Publicerad

Får jag träna som gravid? Skadas fostret vid styrketräning? Det är några av de frågor som barnmorskan Elin Åberg brukar få av gravida kvinnor.

– De gravida är oroliga att skada graviditeten när de tränar, berättar hon.

Barnmorskan Elin Åberg på Vallby barnmorskemottagning i Västerås möter många gravida som har frågor kring träning. Hon hade därför önskat att hon fått mer kunskap om ämnet under barnmorskeutbildningen.

– Barnmorskeutbildningen är så maxad och därför har det inte legat så mycket fokus på ämnet ”träning för gravida”. Efter min utbildning kände jag att jag inte hade tillräckligt med kunskap om träning under graviditeten, utan har fått lära mig i efterhand, berättar hon.

Saknas kunskap om träning och graviditet

Forskaren Cecilia Fridén, som även är lektor på Mälardalens Universitet, har varit med och författat en ny lärobok om träning för gravida, vilken hon hoppas ska implementeras på barnmorskeutbildningen.

Det är något som barnmorskan Elin Åberg ser positivt på.

– Det jag främst saknade var kunskap om vilka positiva hälsofördelar det finns med träning under graviditeten, vilken typ av träning som rekommenderas och hur man kan lindra besvär som kan uppkomma i samband med graviditet. Därför är det bra om man nu kan få mer kunskap om detta under utbildningen, säger Elin Åberg.

Hör barnmorskan Elin Åberg berätta i klippet ovan om de frågor hon får av gravida gällande träning.

SÅ SKA GRAVIDA TRÄNA

Hälsofördelarna med att träna under graviditeten är många, förutsatt att kvinnan har en graviditet utan komplikationer.

Träningsrekommendationerna från Folkhälsomyndigheten uppdaterades 2021 och blev mindre restriktiva. Nu rekommenderas exempelvis styrketräning två dagar i veckan och minst 150 minuter pulshöjande fysisk aktivitet minst per vecka, vilket är samma rekommendation som för alla vuxna.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.