Mediciner i burkar och förpackningar och en närbild på en person med huvtröja på sig fotad bakifrån.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag minns inte vad jag gjorde eller vem jag pratade med”. Anitas psykiska sjukdomstillstånd försämrades akut när en hyrläkare gjorde drastiska förändringar i medicineringen. Foto: Caroline Slotte/SVT

Anita anmälde hyrläkare på psykiatrin i Västerås och fick rätt – tog bort viktiga mediciner

Publicerad

En hyrläkare ändrade Anitas läkemedel mot hennes vilja. Det slutade med att hon fick en allvarlig psykos. Hon anmälde händelsen till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, och fick delvis rätt mot läkaren.

– Jag var tvärpsykotisk, det var riktigt otäckt.

Anita, som egentligen heter något annat, har en psykossjukdom och fick medicin för sjukdomen första gången i slutet av 1980-talet. Hon vill vara anonym på grund av rädsla av att få sämre vård framöver.

Under 2017 vårdades hon på slutenvårdsavdelning. Anita hade börjat må sämre och i samråd med sin öppenvårdsläkare höjdes dosen av flera mediciner.

Bristerna i psykiatrin i Västmanland

I slutenvården träffade Anita en hyrläkare som hon aldrig träffat förut. Han rensade kraftigt bland hennes mediciner. Vissa togs bort och doserna ändrades.

– Jag sa att jag kommer bli jättesjuk om mina mediciner förändras. Stora medicinjusteringar gjordes mot min vilja, berättar hon.

Även Anitas öppenvårdsläkare reagerade och kontaktade slutenvårdspsykiatrin, men fick inget gehör. I journalen skriver öppenvårdsläkaren att ”det finns inget intresse för samarbete med öppenvården just nu”.

Fick allvarlig psykos

Anita var inneliggande i flera veckor. Under en kortare tids utskrivning fick hon en allvarlig psykos och blev tvångsvårdad. Då ändrade en tredje läkare tillbaka medicineringen till utgångsläget.

Anita anmälde händelsen till Ivo, och fick rätt på flera punkter. Ivo menar att hyrläkaren inte hade levt upp till kraven om patientens delaktighet, men också att det är en brist att det inte står i journalen hur läkaren beaktat den information som fanns om Anitas läkemedelsbehandling.

Hyrläkaren inblandad i Ica Haga-fallet

Samma hyrläkare som Anita träffade 2017 var involverad i fallet med kvinnan som är dömd för mordbrand, efter att ha tänt på Ica Haga i Västerås på juldagen 2023. Han var en av läkarna bakom de kritiserade utskrivningarna som SVT tidigare rapporterat om.

Enligt flera källor till SVT har läkaren haft bemötandeproblematik, skrikit på patienter och personal. I början av 2024 avslutade Region Västmanland läkarens uppdrag.

”Jag var tvärpsykotisk, det var riktigt otäckt”. Starta videon för att höra mer om händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bristerna i psykiatrin i Västmanland

Mer i ämnet