Efter att Astor själv ha sökt sig till familjecentrum i Västerås, och senare till socialtjänsten, för råd kring barnuppfostran är hon säker på att socialtjänsten är till för att underlätta för föräldrar.
– Det har gått väldigt snabbt för mig att komma i kontakt med både familjecentrum och socialtjänsten. Jag har fått bra stöd och hjälp. Jag har förändrat mig jättemycket och när det blir konflikter hemma ställer jag mig frågan: Vad är viktigt för mig och vad är viktigt för mitt barn?
Gemensam uppfostran
Samtidigt förstår hon hur svårt det är för föräldrar som saknar kunskapen kring myndigheter och dessutom kommer från en annan kultur.
– I mitt hemland uppfostrar vi barnen gemensamt, även grannar är med i uppfostran, där finns inte socialtjänsten. Det kan nästan kännas som att barnen inte är mina utan myndigheternas när man kommer hit som ny, förklarar Astor.
Pressade föräldrar
Hamdi jobbar som koordinator för två grupper av mammor på Pettersberg och Bäckby. På senare tid har hon hört om föräldrar som hotas av sina barn. Hoten handlar om att barnen kommer kontakta socialtjänsten om föräldrarna inte göra som de vill.
– Jag brukar försöka förklara att föräldrarna också har rättigheter. Socialtjänsten är människor som oss och gör bara sitt jobb.
I klippet ovan berättar de om missuppfattningarna och den utbredda rädslan de möter hos andra föräldrar.
Socialtjänsten bemöter tre påståenden som Astor och Hamdi ofta hör bland andra föräldrar