I Skinnskatteberg råder det bevattningsförbud sedan den 9 juni och gäller de som är anslutna till kommunalt vatten och avlopp. I Bockhammar, nordost om Skinnskatteberg, märker man inte av bevattningsförbudet eftersom man inte har kommunalt vatten, utan tar bevattningsvatten från dammen och dricksvatten från egen borrad brunn.
Alltid anmäla vattenverksamhet
Tar man vatten från sjöar eller andra vattendrag så ska man alltid ansöka om vattenverksamhet hos länsstyrelsen. Annars kan man riskera att bryta mot miljöbalken om vattenuttaget har en kraftig påverkan på ett vattendrag. Det kan handla om påverkan på grundvatten eller vattennivå.
– Vi gör en bedömning om hur stor miljöpåverkan det kan ha på just den platsen. Det kan ju vara jättemånga som anmält vid ett specifikt vattendrag och då kan det ju ha en större effekt, säger Anna Palm, vattenhandläggare på länsstyrelsen Västmanland.
”En sorts garanti”
Antingen får man avslag, godkänt eller godkänt med vissa försiktighetsåtgärder. I de fall där det finns begränsningar så kan man behöva göra en ny anmälan efter en viss tid då länsstyrelsen får göra en ny bedömning om förutsättningarna på platsen ändrat.
– Den enskilde har alltid ett ansvar för hur ens uttag påverkar, men att anmäla till oss är en sorts garanti från länsstyrelsen att det inte ska ha någon större påverkan, säger Anna Palm.
I klippet: ”Prioriterar inte att rensa för mycket” – så håller Åsa Fürst liv i sin trädgård i Bockhammar i värmen.