Sundbo Sis-hem. Arkivbild. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Dålig bemanning och våld på Sundbo i Fagersta – nu kräver Ivo åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Bemanningen under nattetid på Sis-hemmet Sundbo i Fagersta medför risker för de intagna. De bristerna har Ivo konstaterat i flera år. Nu har myndigheten beslutat om ett föreläggande.

Bristerna i bemanningen på ungdomshemmet har lett till flera våldsamma incidenter på Sundbo, bland annat tre fall av misshandel under nattetid. Detta leder till att unga som befinner sig där inte får den vård som de enligt lag har rätt till, enligt Ivo.

– Bristerna i bemanningen gör att avdelningarna i vissa fall lämnas obemannade och att de att de boende låses in tillsammans i boendekorridorer utan tillgång till personal, något som allvarligt äventyrar säkerheten för de boende, säger Pia Karlsson, enhetschef på Ivo, Avdelning Nord.

Statens institutionsstyrelse ska nu vidta åtgärder för att komma till rätta med bristerna och redovisa dessa till Ivo senast den 5 september 2024.

Så har rymningarna gått till – följer ett mönster

Rymningar från Sundbo ungdomshem. Karta och bil

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så har ungdomar lyckats rymma från Sundbo sis-hem i Fagersta – gång på gång. Foto: Polisen, Mapcreator, Texturelabs

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymningar och incidenter på Sis-hemmet i Sundbo

Mer i ämnet