Mikael Mogren invigs till biskop i Västerås stift. Foto: Johanna Olofsson/SVT

En ny biskop kliver in

Uppdaterad
Publicerad

I veckan vigs Mikael Mogren till biskop i Västerås stift. ”Jag vill att varje människas resurser kommer till sin rätt, att man kommer loss i livet och just nu känns det som att det här är mitt sätt att använda mina resurser”, säger han när vi träffar honom inför installationen.

Stiftet som täcker hela Västmanlands-, Dalarnas- och delar av Örebro län har i nuläget 76 församlingar och mer än 400 000 medlemmar.

– För en småbrukargrabb från skogen är det här ett rätt stort steg egentligen, men andra har sagt du har resurser, du har gåvor, fram med dig nu. Jag skulle själv vilja bli mer av en sådan som lyfter fram andras gåvor, säger Mikael Mogren.

Rötterna har han i bruksorternas Närke. En gång i tiden hade han tänkt sig att bli bebyggelseantikvarie och kyrkobyggnaderna med sitt kulturhistoriska arv ligger fortfarande varmt om hjärtat. Men han blev präst och församlingsarbetet har varvats med forskning och universitet, i Tyskland, Frankrike och USA.

Mogren vill bli folkets biskop

Mogren vill med en stark tro på människors inneboende kraft, att kyrkan genom sina medlemmar kan vara med och bidra till ett bättre samhälle. Inte minst på de små orter där det offentliga, sådant som skola, post och butiker stegvis stängt ner.

– Det finns ju ändå en kyrka och det finns personal där. På många orter är det den enda förankringen till det offentliga, där man gör något gemensamt. Jag vet att kyrkan kan vara en katalysator och en mötesplats för bykraft.

På söndag vigs Mikael Mogren till biskop i Uppsala domkyrka och veckan efter blir det stor barngudstjänst när han tas emot i Västerås domkyrka.

– Det känns som att vara sju år och börja skolan, lite nytt och lite välbekant och samtidigt pirrigt, säger han med ett skratt.

Se inslaget för att höra mer av vad Mikael Mogren har att säga om kristenhet och kyrkans roll i samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.