Man i 35-årsåldern svårt skadad i fallskärmsolycka i Västerås. Verksamhetsansvarig Svenska Fallskärmsförbundet om olyckan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har påbörjat en utredning” – Hör Sven Mörtberg, verksamhetsansvarig Svenska Fallskärmsförbundet, om fallskärmsolyckan. Foto: Fredrik Björkholm

Man i 35-årsåldern död efter fallskärmsolycka i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

En man i 35-årsåldern omkom i en fallskärmsolycka vid Johannisbergs flygfält i Västerås under lördagen.

– Det blev en väldigt hård landning, säger Anna Oscarson, kommunikationsansvarig på Svenska fallskärmsförbundet.

Larmet om olyckan kom klockan 14.51 på lördagen.

Ambulans var snabbt på plats men polisen bekräftade vid 18-tiden att mannen dött av sina skador.

Enligt polisen skulle mannen göra en speciell typ av landning där man glider längs marken, men något har gått fel och han gick rakt ner i backen istället.

Anna Oscarson, kommunikationsansvarig på Svenska fallskärmsförbundet, säger att hopparen gjorde en sväng på en låg höjd.

– Orsaken ska ha varit en låg sväng, där han har åkt ner i marken med hög fart så att det har blivit en väldigt hård landning, säger hon.

Utredning påbörjad

Svenska fallskärmsförbundet har nu påbörjat en utredning av olyckan, som leds av Sven Mörtberg, verksamhetsansvarig vid förbundet. Han var på plats vid Johannisbergs flygfält på lördagen.

– Hopparen var en erfaren hoppare, så i dagsläget vet vi inte vad som har hänt, säger han.

Var själva fallskärmen i utfällt läge?

– Ja, vittnesuppgifter och de filmer som vi hittills tittat på visar det.

Fler allvarliga olyckor

Flera allvarliga fallskärmsolyckor har inträffat i Västerås de senaste åren.

I september 2022 avled en man i 30-årsåldern efter att han kraschade med sin fallskärm i ett villaområde utanför Västerås. I augusti samma år avled en man i 45-årsåldern i samband med ett fallskärmshopp vid Johannisbergs flygplats.

Det skedde även en annan fallskärmsolycka med dödlig utgång på samma flygplats 2018.

– Tyvärr har det varit några olyckor de senaste åren med dödlig utgång. Alla vi som hoppar fallskärm är medvetna att det är en riskfull sport, och vi gör allt för att minimera riskerna. När det sker någonting sådant här känns det alltid i magen. Det är jobbigt, säger Anna Oscarson på Svenska fallskärmsförbundet.

Polis misstänker inget brott i samband med olyckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.