Bildens ALT-text: En grön bil står parkerad vid en flaggstång med en svensk flagga som vajar. på halv stång, omgiven av träd med höstfärger. I bakgrunden syns en stuga och några husvagnar. En lila banner syns också i bildens högra del.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet går SVT igenom de fyra dödsolyckorna som inträffat i samband med fallskärmshoppning i Västerås sedan 2018. Foto: SVT

Fyra döda på sex år – så har fallskärmsolyckorna i Västerås gått till

Uppdaterad
Publicerad

De senaste tio åren har sju personer dött i samband med fallskärmshoppning i Sverige – fyra av olyckorna har skett i Västerås.

Just nu pågår utredningen efter helgens olycka vid Johannisbergs flygfält där en man i 35-årsåldern dog.

I utredningarna som Svenska fallskärmsförbundet gjort om de tre dödsolyckorna i Västerås (april 2018, augusti 2022 och september 2022) går det detaljerat att se omständigheterna kring hoppen. Allt ifrån yttre faktorer som väder och vind till personen och hens utrustning, hoppet och analysen av vad som gick fel.

Vid två av olyckorna var hopparen mycket erfaren. I den tredje var hopparen oerfaren.

Fallskärmsolyckan i Västerås 2024

Kraftig rotation

Vid alla dessa tre olyckor har det handlat om att huvudfallskärmen inte fällts ut korrekt. Bärlinor fastnade i utrustningen eller snoddes in i varandra. I ett fall hade huvudskärmen inte fällts ut helt. Det skapade i alla tre fall rotation och som sedan fortsatt med snabbt fall mot marken.

När sedan reservfallskärmarna aktiverades hade huvudskärm och reservskärm antingen trasslat in sig i varandra eller så hade reservskärmen inte fällts ut ordentligt innan markkontakt.

Vare sig ansvariga hoppledare eller fallskärmsklubben Aros har fått kritik av Svenska fallskärmsförbundets utredare i någon av utredningarna.

Dödsolyckor under fallskärmshoppning

Dödsolyckor i Sverige de senaste 10 åren

2015 Gryttjom

2018 Gryttjom

2018 Västerås

2022 Vårgårda

2022 Västerås

2022 Västerås

2024 Västerås

Antal hopp i Sverige 2015-2023: 675 573

Källa: Svenska fallskärmsförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallskärmsolyckan i Västerås 2024

Mer i ämnet