En delad bild som visar två scener. Till vänster sitter en person i en gul reflexjacka på en stor sten i en skogig miljö. Till höger är en nybyggd motorväg som sträcker sig under en träbro, med en transportbil och byggmaskiner synliga. Himmel med några moln syns i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur hittar djuren den nya bron? I klippet svarar Per Ahlenius på Trafikverket. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Faunabron över E18 klar – ska minska viltolyckor: ”Djuren lär sig hitta hit”

Uppdaterad
Publicerad

Nu är den nya faunabron över E18 klar – allt för att djur ska kunna ta sig över motorvägen på ett sätt som är säkert för både dem och oss människor.

– Vi tror att det är en bra investering, säger Trafikverkets projektledare Per Ahlenius.

Bron som ligger mellan Köpings- och Hallstahammars kommun är 23 meter bred och nästan 60 meter lång.

Den har kostat ungefär 20 miljoner kronor och har byggts i två delar för att undvika totalstopp på E18 under bygget.

Ombyggnationen av E18 Köping-Västjädra

Förutom att öka trafiksäkerheten och tillgängligheten för trafiken ska bron leda till minskad barriäreffekt för djuren, som annars är fallet längs motorvägar.

– Viltstängsel blir en barriär och stressade djur som inte hittar en passage kan i värsta fall hoppa över, säger Per Ahlenius.

Hur hittar djuren den nya bron? I klippet svarar Per Ahlenius på Trafikverket.

Det här är en faunabro

En speciellt konstruerad bro som gör det möjligt för djur att korsa vägar, järnvägar eller andra hinder på ett säkert sätt. Dessa broar är ofta täckta med vegetation för att efterlikna den naturliga miljön och hjälpa djuren att röra sig mellan olika naturområden utan att riskera att bli påkörda av fordon. Faunabroar bidrar till att minska viltolyckor och bevara biologisk mångfald genom att förhindra att vägar blir barriärer för djurlivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ombyggnationen av E18 Köping-Västjädra

Mer i ämnet