Ett trädäck som löper längs med en å. Två personer som står intill varandra och tittar in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ringlar nya faunapassagen fram. Ett led i att göra Svartån ”mer tillgänglig”, säger Johannes Cattani, landskapsarkitekt Västerås stad. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Nya faunapassagen i Västerås invigd: ”En betydelsefull plats”

Uppdaterad
Publicerad

Nu är den klar, faunapassagen med tillhörande trädäck, förbi Falkenbergska kvarnen i Västerås. Nu kan fiskar simma upp från Mälaren ända till Åkesta och Forsby där fina lekmöjligheter finns.

– Det har varit ett väldigt utmanande projekt, säger Susanna Hansen vattensamordnare Västerås stad.

Tanken med den drygt 100 meter långa och 16 meter breda passagen är att olika arter av fiskar ska kunna ta sig högre upp i Svartån. Det för att kunna nå fler lekområden för att stärka bestånden i Mälaren och i ån.

– Många fiskar är beroende att vandra för sin lek och då behöver de kunna simma upp till områden med rinnande vatten, vilket är en bristvara, men också simma ut när de är klara, säger Susanna Hansen.

Mycket kraft har också lagts på att rusta upp miljön runt faunapassagen med ett soldäck samt ny gång- och cykelväg, vilket ska locka Västeråsarna till promenader i området.

– Att det ska användas som promenadstråk och bli en ny plats att vistas på för västeråsarna, säger Johannes Cattani, landskapsarkitekt Västerås stad.

I och med denna passage och den tidigare byggda faunapassagen förbi turbinbron, har Västerås stad tillsammans med med EU-projektet LIFE IP Rich Waters skapat bättre livsmiljö i Svartån.

Fördyrat och försenat

Kostnaden för den nya faunapassagen landade på drygt 40 miljoner kronor. Sen tillkommer kostnader för stabilisering av marken kring ån och cykelvägen där på 30 miljoner kronor. Det arbetet försenade också projektet runt ett år. Därtill kan också räknas 8 miljoner kronor för bygget av trädäcket vid faunapassagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.