Tanken med den drygt 100 meter långa och 16 meter breda passagen är att olika arter av fiskar ska kunna ta sig högre upp i Svartån. Det för att kunna nå fler lekområden för att stärka bestånden i Mälaren och i ån.
– Många fiskar är beroende att vandra för sin lek och då behöver de kunna simma upp till områden med rinnande vatten, vilket är en bristvara, men också simma ut när de är klara, säger Susanna Hansen.
Mycket kraft har också lagts på att rusta upp miljön runt faunapassagen med ett soldäck samt ny gång- och cykelväg, vilket ska locka Västeråsarna till promenader i området.
– Att det ska användas som promenadstråk och bli en ny plats att vistas på för västeråsarna, säger Johannes Cattani, landskapsarkitekt Västerås stad.
I och med denna passage och den tidigare byggda faunapassagen förbi turbinbron, har Västerås stad tillsammans med med EU-projektet LIFE IP Rich Waters skapat bättre livsmiljö i Svartån.
Fördyrat och försenat
Kostnaden för den nya faunapassagen landade på drygt 40 miljoner kronor. Sen tillkommer kostnader för stabilisering av marken kring ån och cykelvägen där på 30 miljoner kronor. Det arbetet försenade också projektet runt ett år. Därtill kan också räknas 8 miljoner kronor för bygget av trädäcket vid faunapassagen.