• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Filip och Fredriks film ”Den sista resan” kan bli Oscarsbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Filip Hammars och Fredrik Wikingssons film "Den sista resan" tävlar om att bli Sveriges Oscarsbidrag.

Den ställs emot "Passage" av Levan Akin och "Syndabocken" av Axel Petersén.

Den svenska Oscarskommittén har nu utsett tre kandidater som kan bli Sveriges bidrag till en Oscar för Bästa internationella film.

"Den sista resan" följer Lars Hammar som efter 40 år som älskad fransklärare i Köping går i pension. När han blir passiv och viljelös tar sonen Filip och bästa vännen Fredrik med Lars till hans älskade Frankrike för att tända livsgnistan igen.

Oscarsgalan 2025

Filmen hade premiär i mars i år och var vid slutet av våren den mest sedda svenska dokumentären någonsin.

När SVT träffade Filip Hammar i samband med premiären i Köping fick han frågan om ”Den sista resan” är hans biljett till Oscarsgalan.

– Nej, det tror jag inte. Man kan drömma om allt möjligt, men när man skapar någonting så ägnar man tankarna åt det – inte vad det kan leda till. ”That's the way to go”. Annars tror jag det är skakigt om man har en målbild och börjar anpassa sig efter den, sa han då.

Konkurrerar med två andra filmer

Levan Akins "Passage" handlar om en georgisk kvinna som har lovat att leta rätt på sin systers dotter i Istanbul. Filmen har bland annat fått Teddy Jury Award på filmfestivalen i Berlin.

Axel Peterséns "Syndabocken"utspelar sig på Malta, där en lotterisvindlare plötsligt dyker upp på sin forna väns bröllop, vilket blir starten på en desperat och dekadent sökande efter försoning. Filmen belönades med sju Guldbaggar på årets gala.

Det slutgiltiga Oscarsbidraget presenteras den 19 september. Oscarsgalan äger rum den 3 mars 2025.

Lars Hammar om att spela huvudrollen i filmen om sig själv: ”Osannolikt”

Skriver autograf på filmpremiär

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Lars Hammar om hur han känner kring Filip och Fredriks film ”Den sista resan” där han själv är huvudperson. Foto: Robert Gustavsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan 2025

Mer i ämnet