33-åriga Akbar Alizade kom till Sverige 2015. Då hade han levt med och drivit jordbruk i hela sitt liv. I hemlandet Afghanistan fanns inte någon skola i området där han växte upp. Det närmaste undervisning han kom var koranläsningen i moskén om vintrarna.
Han berättar att när han flydde till Sverige kände han igen vissa tecken ur det arabiska alfabetet, men visste inte vad de betyder.
Fick hjälp med räkningar
Att komma in i det svenska samhället var svårt. I början fick han mycket hjälp av frivilligorganisationer – med att till exempel betala räkningar, förstå papper och få iväg meddelanden.
När SVT Nyheter Västmanland träffar honom ser livet annorlunda ut. 2023 fick han uppehållstillstånd och fick då möjlighet att börja på SFI under hösten samma år.
På fyra månader lyckades han lära sig läsa och skriva på en nivå som motsvarar undervisningen i en mellanstadieklass.
”Unikt snabbt”
Exakt hur många människor som är analfabeter i Sverige är okänt. 2013 var det nästan 800 000 personer som saknar tillräckliga läsfärdigheter, enligt Statistiska Centralbyrån/PIAAC.
– Att som vuxen knäcka läskoden på så otroligt kort tid – det är unikt, säger Rita Sommarkrans som jobbat som SFI-lärare i Västerås i många år.
Så många saknar läsfärdigheter
780 000 personer mellan 16 och 65 år i Sverige saknar tillräckliga läsfärdigheter, enligt den internationella undersökningen The Programme for the International Assessment of Adult Competencies (PIAAC) från 2013.
Det är den största internationella undersökningen om vuxnas färdigheter som någonsin genomförts. Undersökningen mäter läsfärdigheter, räknefärdigheter och problemlösningsförmåga.
I undersökningen låg Sverige bland de fem främsta länderna inom läsning och räkning och högst när det gällde problemlösning med hjälp av dator.
Trots detta var det ungefär 13 procent av den svenska vuxna befolkningen som inte hade tillräckliga läsfärdigheter. Det motsvarar ungefär 780 000 personer i åldern 16 till 65 år.
Andra omgången av Piaac genomfördes mellan 2021 och 2023 i två etapper. Resultaten publiceras i december 2024.
Källa: The Programme for the International Assessment of Adult Competencies (PIAAC) Statistiska centralbyrån