Bristande dokumentation av tvångsåtgärder – IVO kritiserar BUP i Västerås

Publicerad

Det går inte att veta om unga, tvångsmatade, och fastspända anorexipatienter också har fått uppföljande samtal – som krävs enligt lag. Det menar IVO som har granskat barn- och ungdomspsykiatrins slutenvård i Västerås.

– Vi har erbjudit samtal, men ibland glömt att dokumentera det, säger Tove Marthin, versamhetschef på BUP i Västerås.

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, har hittat brister i dokumentationen, både av skälen till tvångsåtgärden och om uppföljande samtal har erbjudits. Ett exempel är en patient i tolvårsåldern som varit föremål för hundratals tvångsåtgärder, men i dokumentationen finns bara information om fyra uppföljningssamtal.

Den slutna psykiatriska tvångsvården av unga patienter är hårt reglerad i lag (LPT). Om en patient ska sondmatas mot sin vilja eller spännas fast måste det finnas särskilda skäl och allt ska dokumenteras på rätt sätt.

– Under 2020 och 2021 ökade antalet unga anorexipatienter i hela landet, så även här, och tyvärr var vissa så illa däran att de hade svält ihjäl och dött om vi inte hade bestämt att tvångsmata dem, säger Tove Marthin.

Visiterat utan att skriva upp det

– Vi har inte gjort fel mot patienterna, utan i dokumentationen, sedan är det ibland inte ens det bästa för patienten att genomföra ett samtal direkt efter en tvångsåtgärd, men vi erbjuder alltid.

IVO har också kritiserat att personal har visiterat patienter utan att skriva det i journalen.

– Vi kan inte riskera att få in knivar eller glasbitar, men varje visitation inom tvångsvården kräver läkarbeslut och det måste vi nog repetera här. Men på det stora hela ger vi en jättebra vård och jag är stolt över min duktiga personal, säger Tove Marthin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.