En krockad bil på väg omgiven av blåljuspersonal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Berusningen har bidragit”. I klippet berättar åklagaren Carl-Johan Norström hur mycket alkohol den misstänkte föraren säger sig ha druckit kvällen innan dödsolyckan på E18. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Krockade med familj på väg till Summer Meet i Västerås – åtalas efter dödsolyckan på E18

Uppdaterad
Publicerad

Med 1,73 promille alkohol i blodet svängde han ut med skåpbilen och frontalkrockade med en mötande veteranbil. Nu åtalas föraren efter dödsolyckan på E18 – där en man, som var på väg till bilträffen Summer Meet med familjen, dog.

Skåpbilsföraren åtalas för grovt rattfylleri, grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och grov vårdslöshet i trafik.

Frontalkrocken mellan skåpbilen han körde och en veteranbil inträffade den 4 juli vid Sörstafors utanför Hallstahammar, där E18 byggs om. Den enfiliga vägen har omkörningsförbud med heldragen linje.

Dödsolyckan på E18 i juli 2024

Mannen som körde veteranbilen, en man i 40-årsålern från Degerfors i Örebro län, dog. Hans fru överlevde krocken men drabbades av omfattande hjärnskador och svåra frakturer. Parets son skadades också allvarligt, med frakturer i ansikte, arm och ben och skador på inre organ.

De två passagerarna i skåpbilen fick också svåra skador, bland annat frakturer och stötskador på inre organ.

Har tidigare erkänt

Den misstänkte, som är en 39-årig polsk man, hade kommit till Sverige två dagar tidigare för att arbeta.

Han har tidigare erkänt och berättat att han vid olyckan ska han ha gjort en missbedömning och påbörjat en omkörning. Han hade druckit alkohol dagen innan som han uppgett han trott gått ur kroppen.

Enligt dokument som SVT tagit del av hade han 1,73 i promille alkohol i blodet när han körde skåpbilen.

”Berusningen har bidragit”. I klippet berättar åklagaren hur mycket alkohol den misstänkte föraren säger sig ha druckit.

Han larmade om dödsolyckan på E18: ”Såg något som kom”

Vittne berättar om dödsolyckan mellan en skåpbil och en veteranbil vid vägbygget på E18 vid trafikplats Sörstafors utanför Hallstahammar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Då skrek jag 'Herrejävlar' och så small det”. Ett vittne såg dödsolyckan, larmade och försökte hjälpa de skadade på plats på E18 vid trafikplats Sörstafors utanför Hallstahammar. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Detta har hänt – i korthet

Den 4 juli frontalkrockar en skåpbil och en veteranbil på E18 utanför Hallstahammar, i höjd med Sörstafors där det pågår en ombyggnad av vägen.

I veteranbilen färdades en familj från Degerfors kommun. Föraren, en man i 40-årsåldern, dog. En kvinna och ett barn i 10-årsåldern skadades allvarligt. Deras hund som också var med i bilen fick senare avlivas.

I skåpbilen åkte tre personer, som också de skadades. Den 39-åriga föraren vårdades på Akademiska sjukhuset för allvarliga skador. Han häktades senare misstänkt för att onykter ha orsakat olyckan.

Under utredningen ska mannen ha erkänt att han druckit alkohol dagen innan och trots förbud påbörjat en omkörning och gjort en missbedömning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på E18 i juli 2024

Mer i ämnet