Mistelboll i träd

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Misteln sprider sig och handläggningstiderna på Länsstyrelsens ökar, det kan dröja nio månader innan du får ta ner ett döende träd. Foto: SVT Sigrid Renklint

Lång kö för att fälla farliga mistelträd: ”Får inte riskera att populationen skadas”

Publicerad

Den som behöver ta ner ett träd med mistel i kan få vänta nio månader på besked från länsstyrelsen. Den som tar ner ett träd utan tillstånd kan dömas för miljöbrott.

Misteln breder ut sig i Mälardalen. Nu finns den på nya ställen som Sala och Fagersta. Trots att den är så vanlig här omkring är den fridlyst och man får inte ta ner träd som det växer mistel i. Man kan få dispens från Länsstyrelsen, men handläggningstiden är sex till nio månader.

– Det är tråkigt att det tar så lång tid, men vi har många andra ärenden att hantera också, säger Zsombor Károlyi, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Västmanland

Antalet ärenden har mer fördubblats de senaste åren och ligger nu på runt 50 per år. Och de fortsätter öka – det har kommit in 36 ansökningar hittills i år.

– Om man är rädd att grenar ska ramla ner kan man ta ner några grenar ur trädet utan dispens, men inte för mycket så att trädet försvagas, förklarar Zsombor Károlyi

Gamla regler styr fridlysning

Om man tar ner mistelträd utan dispens kan Länsstyrelsen göra en åtalsanmälan, och det kan leda till att personen döms för miljöbrott.

Att misteln fortfarande är fridlyst beror delvis på att lagsstiftningen som styr det är från 1911, men Zsombor Károlyi tycker att det är bra att fortsätta skydda den.

– Vi har ett särskilt ansvar för mistlarna här i Västmanland. Den är vanlig här, men inte i resten av landet.

I klippet berättar Zsombor Károlyi vad som är tillåtet att göra med mistelträd.

Fastighetsförvaltare inspekterar träd

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med fastighetsförvaltaren som pekar ut farliga mistelträd. Foto: SVT Sigrid Renklint

Fakta om mistel

  • Sveriges enda trädlevande parasit
  • 80% av Sveriges mistlar växer i Mälardalen
  • Fridlyst: man får inte plocka eller skada plantan eller dess frön, eller förstöra deras miljö, alltså trädet den växer på
  • Dispens ges om det finns mistel i närheten, eller om trädet kan skapa stora skador eller risker
  • Kan bilda meterstora bollar
  • Sprids genom fåglar, bland annat är dubbeltrast och sidensvans mycket förtjusta i mistelns vita bär

Källa: Naturvårdsverket/Länsstyrelsen i Västmanland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.