• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kollage med man till vänster och till höger publik framför en scen på Cityfestivalen i Västerås.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots uttalat mål om 50/50 är Cityfestivalen i Västerås långt ifrån att nå en jämställd scen på Fiskartorget i Västerås – där målet sattes för åtta år sedan. Foto: Johan Borehed/SVT, Västerås Citysamverkan AB

Männen dominerar fortfarande Cityfestivalens scener trots uttalade målet

Uppdaterad
Publicerad

Redan år 2015 lanserade Västerås cityfestival en jämställdhetsplan, för att råda bot på det återkommande problemet med mansdominerade scener i festival-Sverige. Vid årets festival, åtta år senare, når man fortfarande inte målen.

– Det är stora utmaningar. Framförallt hänger det ihop med budget och aktuella avtal som är skrivna med andra festivaler i geografisk närhet, säger evenemangschef Alf Westerdahl.

Inom den svenska musikbranschen är det en lång väg kvar till jämställdhet. Enligt en rapport som kom i mars 2023 från Stim, Svenska tonsättares internationella musikbyrå, är enbart 21 procent av Sveriges låtskrivare kvinnor och på topplistorna är kvinnliga upphovspersoner kraftigt underrepresenterade.

Cityfestivalen når inte jämställdhetsmålet

På sommarens stora musikfestival, Cityfestivalen i Västerås, speglas ungefär samma siffror. Målet för arrangemanget är att artisterna ska vara likdelade mellan kvinnor och män, men när SVT gör en överslagsräkning är det snarare samma spegling som musikbranschen i stort – 20 procent kvinnor och 80 procent män på festivalens största scen, när vi räknar antalet personer i de olika akterna.

Cityfestivalen i Västerås

En anledning till detta är budget och skrivna avtal med övriga festivaler i närområdet, säger evenemangschef Alf Westerdahl.

– Målet finns alltid med oss, men vi behöver också hjälp av branschen, där jag dock tycker att det har gjorts åtgärder. Jag känner ändå att vi lyckats att hitta de mest aktuella kvinnliga artisterna i den målgruppen vi arbetar med, som passar in i vår budget, säger Alf Westerdahl.

I klippet ovan hör du Alf Westerdahl utveckla resonemanget angående artistbokningen på Cityfestivalen.

Artister på Cityfestivalens stora scen, Mimerscenen

Kvinnor: Hanna Ferm (1), Molly Hammar (1), Peg Parnevik (1), Tone Sekelius (1), Melanie Wehbe (1), Daniela Rathana (1)

Män: Loam (1), Tjuvjakt (5), Bolaget (4), Jireel (1), Hov1 (4), Tungevaag (1), A36 (1), Norlie & KKV (2), De Vet Du (4), Nause (1)

Totalt (personer): 6 kvinnor (20%), 24 män (80%)

Totalt (akter): 6 kvinnor (37,5%), 10 män (62,5%)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cityfestivalen i Västerås

Mer i ämnet