Följ med in i matskogen – här skördar alla gratis

Uppdaterad
Publicerad

På Malmaberg i Västerås har en så kallad matskog anlagts. Här kan allmänheten plocka frukt och bär för egen konsumtion.

– Det går att skörda nu, men det är redan många som har hittat till matskogen så mycket har försvunnit efter hand, berättar Yvonne Högberg, landskapsingenjör på Västerås stad. 

Mittemot Malmabergsskolan breder en blomsterprakt ut sig. Tidigare var det en klippt gräsyta som numera är en blommande ängsmark där även 150 träd och buskar med ätbara frukter och bär har planterats.

I år har allmänheten kunnat skörda bland annat äpplen, päron och nötter. Men än så länge är mängden liten.

– Vi hoppas att träden kommer att bli stora och ge väldigt mycket frukt om några år, säger Yvonne Högberg.

Vill höja kvalitén

Projektet med matskogen har pågått under ett och ett halvt år.

– Den anlades i våras och under 2023 kommer vi att kompletteringsplantera, säger Jörgen Gustafsson, skogsvaktare på Västerås stad, och projektledare för matskogen.

Han berättar varför projektet drog igång:

– Det är många människor som bor på Malmaberg och det finns inte så mycket grönyta här. Vi ville höja kvalitén på grönytan som finns.

Han berättar att det finns en förhoppning om att konceptet kan gynna fler människor på andra platser i framtiden. 

Gynnar biologisk mångfald

Projektet med matskogen kommer att landa på nära två miljoner kronor. Projektet är en del i ett större projekt med hela Malmabergsskogen, som bland annat har fått tillgänglighetsanpassade stigar.

Jörgen berättar att matskogen inspirerats av så kallad permakulturdesign. Förutom att det ska vara en trevlig plats att vistas på och att människor ska kunna äta, så är syftet också att gynna den biologiska mångfalden.

– Vi har gjort många insatser för att hjälpa pollinerare. Vi hoppas att ängsväxterna ska kunna locka hit Stortapetserarbiet som vi vet finns på Badelundaåsen i närheten, säger Jörgen Gustafsson.

Vill gynna klimatet

De har också arbetat med biokol när de har anlagt matskogen.

– Det ger en bra växtmiljö, men också en positiv klimateffekt då det binder kol från atmosfären och håller den stabil i marken i hundratals år, säger han.

Följ med in i klippet där Yvonne Högberg och Jörgen Gustafsson berättar och visar vad som finns i matskogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.