Mimers vd vill inte återinföra inkomstkrav: ”Bara medelklass skulle ha råd”

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala bostadsbolaget Mimer i Västerås tog bort sitt inkomstkrav för hyresgäster 2015, men efter en motion från Moderaterna kan det bli aktuellt igent. Dock är Mimers vd Mikael Källqvist skeptiskt till att motionen kommer röstas igenom. 

– Jag tror inte att motionen kommer gå igenom när man lägger all fakta på bordet, säger han.

Anledningen till att Mimer tog bort kravet på att hyresgäster måste ha en viss fast inkomst var att anställningsformerna förändrats. Med ett inkomstkrav skulle personer som var projektanställda eller frilansare inte ha möjlighet att hyra en lägenhet hos Mimer, enligt vd:n Mikael Källqvist. 

Diskussionen om inkomstkrav hos bolaget har blossat upp till ytan igen då Moderaterna i Västerås skrivit en motion där de vill att Mimer återinför inkomstkravet för att förhindra att personer vräks.

Moderaterna menar att utan ett inkomstkrav kan personer hyra en lägenhet som de inte annars har råd med och det i sin tur leder till problem med hyran och i slutändan vräkning.  

Mimers vd däremot håller inte med om att ett inkomstkrav och antalet vräkningar går hand i hand. 

– Vi ser ingen trend att vräkningarna ökat sedan vi tog bort inkomstkravet, säger Mikael Källqvist.

I klippet berättar Mimers vd Mikael Källqvist om hur de skärpt upp kontrollen av hyresgäster och hur ett inkomstkrav skulle göra att endast medelklass har råd att hyra bostad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.