Inger Karlsson Foto: Melker Blomberg

”Min son är rädd att tvingas flytta”

Uppdaterad
Publicerad

Vissa hyror i Köpings LSS boenden chockhöjs från och med den 1 februari 2017 med upp till 2000 kronor. Syftet är en mer rättvis hyressättning enligt kommunen. Ett hån menar anhöriga och gode män som SVT Nyheter Västmanland har talat med.

Breven med information om hyresjusteringar har skickats ut rekommenderat till alla med LSS-beslut som hyr en lägenhet i andra hand via kommunen.

Det innebär bland annat att personer med psykisk funktionsnedsättning som bor i gruppboenden och saknar c/o adress eller godman själva fått brevet.

”Han ringde mig i panik”

Inger Karlssons son är en av dem som bor på gruppboendet Gläntan och fått brevet.

– Han ringde mig i panik när han öppnat det. Han har knappt några pengar kvar idag efter att hyran och maten är betald och sa att han nu kommer att tvingas flytta. Min son är inte den som reagerar så här kraftigt normalt sett men det här brevet gjorde honom panikslagen och mig också berättar Inger mellan tårarna.

Sonens hyra höjs med 1.907 kronor till 5.775 kronor.

– Det är orimligt han får ju bara ut 8.800 kronor i månaden. Dessutom betalar han drygt 3.000 kronor i månaden för mat på boendet, säger hon.

Mer rättvisa hyror enligt kommunen

Kommunen vill inte kalla det hela för en hyreshöjning utan menar att det man genomför när det gäller LSS-boendena i kommunen är en hyresjustering som ska göra hyrorna mer rättvisa och jämförbara.

– Tidigare har boende haft samma hyra trots att en kanske haft en etta och en annan en trea berättar vård och omsorgschef Jeanette Sander. Dessutom är många av våra LSS-lägenheter stora. En etta kan vara på upp till 70 kvadratmeter. Vi har tagit hjälp av KBAB för att bedöma hyressättningen och ingen boende får trots stor lägenhet en hyra på mer än 6000 kronor, där har vi satt ett tak, säger Jeanette Sander som är vård och omsorgschef i Köping.

Hyresjusteringarna berör 383 lägenheter. Av dessa får 18 sänkt hyra, resterande får hyreshöjningar på mellan ca 100-2.000 kronor i månaden.

250 samtal från oroliga anhöriga

Jeanette Sander har till dags dato tagit emot över 250 samtal från oroliga anhöriga och boende. De flesta har hon kunnat lugna berättar hon.

– Försäkringskassan betalar hyresbidrag till flera av personerna och man ska se till att anmäla den nya hyran i god tid. Om man ändå har problem att klara hyran ska man ta kontakt med oss så ser vi över om vi från kommunen kan subventionera hyran på något sätt, säger hon.

– Tidigare har vi subventionerat hyran för alla, nu blir det mer rättvist när subventionerna i så fall går till de som mest behöver dem. Privatekonomin för den här gruppen ser ju väldigt olika ut, precis som för alla andra.

Oansvarigt skicka ut till sköra personer

Både Inger och andra anhöriga och gode män i Köping som SVT Nyheter Västmaland talat med är mycket kritiska till att kommunen skickat ut brevet med information om hyreshöjningar och krav på undertecknade till sköra äldre och personer med psykiska funktionsnedsättningar utan någon förhandsinformation. Men kommunen menar att man har informerat.

– Vi har bland annat informerat i tidningen och via affischer berättar Jeanette Sander.

Hyresgästföreningen tittar på ärendet

De flesta som hyr via LSS är kanske inte medlemmar i Hyresgästföreningen men ordförande Jan Hellberg säger att de har några medlemmar och därför har valt att hålla sig informerade i fallet och kommer att stötta de medlemmar som hör av sig och vill ha hjälp.

I brevet kommunen skickat ut står att ärendet hamnar i hyresnämnden om de boende inte accepterar hyran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.