Bilden är delad i två sektioner. Den vänstra sektionen visar en person i en offentlig miljö, klädd i kostym och håller en mobiltelefon. Bakgrunden består av färgglada skåp mot en ljus vägg. Den högra sektionen visar närbild av en mobiltelefonskärm med en app där en varningsmeddelande visas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här visar Rudbeckianska skolans rektor Henrik Pettersson hur den nya larmappen fungerar – ska varna och dela information vid en krissituation. Foto: Nahritha Al-Khameesi

Nu ska elever öva inrymning – med ny larm-app på Rudbeckianska skolan i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

En larm-app där lärare kan dela information snabbt i en krissituation rullar under våren ut i Västerås gymnasieskolor.

– Tanken är att den ska vara redo att användas fullt ut i augusti när eleverna börjar, säger Stefan Remne, som är gymnasiechef i Västerås.

I händelse av en situation med pågående dödligt våld kan ett larm snabbt skickas till alla lärares telefoner. Alla får då direkt veta vad som händer och kan skicka nödvändig information mellan klassrummen.

– Det är en trygghet att vi på ett jättesnabbt sätt kan få ut ett budskap, säger Henrik Pettersson, rektor på Rudbeckianska skolan.

Säkerheten i skolan

Nu kommer Rudbeckianska fokusera på att öva tillsammans med eleverna. Samtidigt kommer appen rullas ut i de andra gymnasieskolorna. Något som var bestämt redan innan masskjutningen i Örebro.

Tittar på grundskolan

Enligt Stefan Remne, gymnasiechef i Västerås, är larm-appen ett bra verktyg vid extrema krissituationer, men också i vardagen vid mindre händelser.

Ambitionen är att appen ska komma ut också i grundskolor och fritidsgårdar framöver.

– Man har resonemang om det och man ser över möjligheten till upphandling av systemen, säger Stefan Remne.

Här visar rektor Henrik Pettersson hur larmappen fungerar – i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Säkerheten i skolan

Mer i ämnet