Ärendena förbereds av länsstyrelsen i samverkan med kraftverksägarna, där man föreslår vilka miljöanpassningar som kan bli aktuella. Sedan ska Mark- och miljödomstolen ta besluten.
Kraftverken längs Svartån, som bland annat rinner genom Västerås och där flödena efter helgens kraftiga regn var rekordhöga och orsakade översvämningar, är först ut. Ihop med kraftverken i Sagån, som utgör gräns mellan Västmanland och Uppsala län, ska de tas upp i domstolen under 2024.
En sak som ska ses över är bland annat hur mycket vatten som ska passera kraftverksdammarna och när. Se mer om hur det fungerar i dag i klippet nedan.
I klippet ovan berättar SVT:s reporter mer om varför och i vilken ordning arbetet ska ske för de fem aktuella vattendragen.
SVT förklarar: Dammägarna styr vattennivån men vem (eller vad) styr över dammägaren?
Nationell plan för vattenkraft och dammar
Många av landets vattenkraftverk saknar moderna miljövillkor. De är äldre än 40 år.
Vattenkraft är viktig för att nå målet om ett helt förnybart, koldioxidsnålt elsystem. Kraftverken påverkar dock vattenmiljöerna samt fisk- och växtarter negativt.
Syftet med den nationella planen är att omprövningarna ska leda till både största möjliga nytta för vattenmiljön och en nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel.
I januari 2019 gav regeringen HaV, Energimyndigheten och Svenska Kraftnät i uppgift att ta fram ett förslag till en nationell plan för omprövning av vattenkraften.
Arbetet med omprövningar startade i februari 2022 och beräknas pågå under 20 år.
Källa: Havs- och vattenmyndigheten