Åsa Kling, teknisk chef på Sala kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi behöver reglera om det är vi eller försäkringsbolagen som ska betala för det här”, säger Åsa Kling. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Bajsvatten i hundratals källare kan stå Sala kommun dyrt

Publicerad

Ett år efter att hundratals fastigheter fick stora vattenskador i sina källare, är Sala kommun ute och felsöker var det har brustit. Dels för att kunna göra åtgärder i VA-systemet, men också för att reda ut vem som ska stå för kostnaderna.

– Vi behöver reglera om det är vi eller försäkringsbolagen som ska betala för det här. Sen vill vi att systemet långsiktigt ska klara av stora regnmängder utan att det ska bli översvämningar i fastigheterna, säger tekniska chefen Åsa Kling.

Enligt henne har Sala kommun felsökt på Mamre, Skuggan och Gärdesta, det i cirka 90 av stadens runt 200 drabbade fastigheter.

Översvämningarna i Västmanland 2023

– De flesta fastigheterna har varit rätt kopplade. Vi ser att det finns flera orsaker till att det kommit in vatten, men positivt för många fastigheter är att det inte beror på hur den enskilda fastigheten varit inkopplade på vårt nät, säger hon.

Drabbade ska höra av sig

Härnäst vänder man sig till Kungsängen – det svårast drabbade bostadsområdet i Sala. Samtidigt vill de att fler drabbade fastighetsägare ska höra av sig till kommunen och anmäla så att de även kan felsöka där.

– Det är vår möjlighet till att kunna förbättra det här framöver.

Starta videon för att följa med när Sala kommun testar avloppen i drabbade fastigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningarna i Västmanland 2023

Mer i ämnet