VA-systemet i Sala felsöks efter översvämning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Garanterat från avloppet”, säger Patrik Vesterberg om vattnet som strömmade in i källaren i Sala i september 2023. Foto: Rasmus Hammarström/SVT och privat

Patriks källare fylldes med avloppsvatten – villan i Sala en av 200 som felsöks

Publicerad

Salabon Patrik Vesterberg gick ner i källaren på morgonen för att fixa till proppskåpet när tv:n slutade fungera. Då möttes han av illaluktande vatten upp till knäna.

– Det luktade inte gott, eftersom det låg och flöt lite korvar och grejer. Det var garanterat från avloppet, säger han, ett år efter källaröversvämningen.

I dag är källaren återställd och avloppsstanken är borta. Efter händelsen har de säkrat upp med att köpa in en egen vattenpump, ifall något liknande skulle ske igen. I brunnen sitter nu också en vattenvarnare som skickar iväg en signal ifall det stiger upp fukt ur brunnen.

– Det är en trygghet. I början vågade vi nästan inte ens åka bort från huset i fall det skulle komma mer vatten och förstöra ännu mera, säger Patrik Vesterberg.

Översvämningarna i Västmanland 2023

Vill se en långsiktig plan

Hans bostad är en av de drygt 90 som Sala kommun hittills hunnit felsöka. Totalt är det ungefär 200 fastigheter där kommunen ska titta närmare på hur rören är kopplade till kommunens vatten- och avloppssystem.

– Det är jättebra att de kollar, men jag ser gärna en plan på hur de ska göra framåt så det inte händer igen. För det har vi inte hört någonting om. Nu är det mer att de kollar så vi är rätt påkopplade, säger Patrik Vesterberg.

Bajsvatten i hundratals källare kan stå Sala kommun dyrt

Åsa Kling, teknisk chef på Sala kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi behöver reglera om det är vi eller försäkringsbolagen som ska betala för det här”, säger Salas tekniska chef Åsa Kling. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningarna i Västmanland 2023

Mer i ämnet