Bild från översvämmat Sala efter skyfallen i början av september 2023. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Försäkringsbolagen betalade ut 168 miljoner till husägarna – efter översvämningarna

Publicerad

Översvämning var den vanligaste naturskadan förra året. Det visar ny statistik från Svensk försäkring. Västmanland var ett av de hårdast drabbade länen.

Natten mot den 2 september 2023 kom stora regnmängder över bland annat Västmanland. Flöden i åar och vattendrag var redan höga och regnet fick bägaren att rinna över på många håll.

Sala kommun blev hårdast drabbat, men även på andra håll i länet fick husägare skador på grund av översvämningarna.

Översvämningarna i Västmanland 2023

Skadeståndsutbetalningarna från försäkringsbolagen gällande naturskador uppgick till över 168 miljoner kronor i Västmanland förra året, enligt Svensk försäkring. Året innan låg den siffran på drygt 22 miljoner kronor.

Det är inte specificerat vilka typer av naturskador som hushåll och företag har drabbats av i Västmanland, men Svensk försäkring skriver att den kraftiga ökningen för hela landet beror på översvämningar och att Västmanland var ett av de hårdast drabbade länen.

fotbollsläktare under vatten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter en natt med regn så låg ett museum, en fotbollsplan och åkrar under vatten. Se förödelsen efter skyfallet i Bergslagen i videon ovan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningarna i Västmanland 2023

Mer i ämnet