Sala Reningsverk

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in på reningsverket i Sala ett år efter att översvämningarna som la hela anläggningen under vatten. Linda Svensson, enhetschef vatten och avlopp i Sala kommun berättar om lärdomarna. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Tio gånger mer vatten – översvämningarna dränkte reningsverket i Sala: ”Var en enda sjö”

Publicerad

Normalt hanterar reningsverket i Sala 7 000 kubikmeter vatten varje dag. Under den stora översvämningen var det tio gånger så mycket vatten i systemet.

– Reningen hinner inte med på samma sätt, men å andra sidan så har vi ett renare vatten som kommer in, säger Linda Svensson enhetschef vatten och avlopp Sala kommun.

Sala var den kommun i Västmanland som drabbades hårdast av de stora översvämningarna 2023. På reningsverket som ligger precis intill Sagån bildades en mindre sjö. Trots det kunde verksamheten fortsätta, men under andra förutsättningar.

Vad har ni lärt er efter det här?

Översvämningarna i Västmanland 2023

– Vi saknade en mellanvägg och det orsakade stor skada, så det är åtgärdat. Sen har vi nu en skarp invallningsplan, så vi vet precis hur vi ska hantera detta när nivåerna stiger vid nästa tillfälle, säger Linda Svensson.

I klippet: Följ med in på reningsverket i Sala och hör mer om lärdomarna ett är efter översvämningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningarna i Västmanland 2023

Mer i ämnet