Johan Ahlström, riskingenjör Västerås Stad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Ahlström, riskingenjör på Västerås stad, berätta hur de arbetar framåt för att undvika samma katastrofläge som vid översvämningarna 2023. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Ett år efter översvämningarna – så vill Västerås undvika katastrofer i framtiden

Uppdaterad
Publicerad

När de kraftiga regnen fick Svartåns flöde att snabbt stiga långt över sin normala nivå i början av september 2023, fick många en chock. Så även ansvariga på Västerås stad.
– Det skulle inte gå så här snabbt och vi skulle få förvarningar om det innan, så vi blev väldigt överraskade, säger Johan Ahlström, riskingenjör Västerås stad.

Ett flertal av stugorna på Biskopsängens koloniområde i Västerås fick stora skador, och Svartåns höga nivå hotade även stadshuset längre nedströms. Efter en regnig sensommar kulminerade det hela natten mot den 2 september med mycket kraftigt regn.

– I analysen efteråt så ser man att Svartån som den ser ut, så finns det väldigt lite ytor för Svartån att svämma över. Så när väl magasinen är fulla och marken är mättad, då har det visat sig nu att det går väldigt, väldigt fort, säger Johan Ahlström.

Översvämningarna i Västmanland 2023

Hör Johan Ahlström berätta hur de arbetar framåt i klippet ovan.

60 sekunder: Skyfallet i Bergslagen

fotbollsläktare under vatten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter en natt med regn så låg ett museum, en fotbollsplan och åkrar under vatten. Se förödelsen efter skyfallet i Bergslagen i videon ovan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningarna i Västmanland 2023

Mer i ämnet