Västerås flygplats

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu ser det ut att bli en lösning och att Västerås flygplats återigen kan använda sig av radarbilder. Hör Claes-Urban Boström vd Västerås Flygplats i klippet om vad detta innebär. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Radarstrulet på Västerås flygplats nära en lösning: ”Det blir säkrare”

Publicerad

Västerås flygplats är en av flera svenska flygplatser som inte haft tillgång till radarbilder sedan början av året. Men nu finns en lösning i sikte.

– Inom ett par månader kan vi få radarbilder, säger Claes-Urban Boström vd Västerås Flygplats.

Enligt flygplatsens vd så har leverantören ACR tecknat ett avtal med Skavsta flygplats, som även de haft en tid utan radarbilder. Ett avtal som Transportstyrelsen ska ha godkänt. Detta skulle möjliggöra en liknade lösning för Västerås flygplats.

”Ett större utrymme” – i klippet förklarar vd:n vad en ny radar skulle innebära för säkerheten i luften.

Radio och kikare – så leds flygtrafiken i Västerås utan radar

En man sitter i ett flygtorn och visar med en penna på en radarbild i en dator.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med upp i Västerås flygtorn. I klippet visar Andreas Nyqvist, operativ chef, hur det går till att leda flygplanen – med och utan radar. Foto: Anna Mi Skoog/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.