Rädsla bakom fyra av de vanligaste diagnoserna inom psykiatrin

Uppdaterad
Publicerad

Patienterna till psykiatrin har ökat de senaste tre åren. Och bakom de fem vanligaste diagnoserna ligger rädsla till grund för fyra.

– Rädsla sprider sig ofta till olika områden när den väl har satt sig, säger Mårten Tyrberg, psykolog på Region Västmanland.

I den senaste undersökningen från ”Uppdrag psykisk hälsa” svarade 40 procent av Västmanlands 16-84-åringar ja på frågan om de känner ängsla, oro eller ångest. En andel som ökat svagt varje år sedan 2015.

– Om man har börjat tappa funktioner tenderar det att bli en ond cirkel. Man dra sig undan från sådan som man vanligtvis brukar göra, säger Mårten Tyrberg, psykolog på Region Västmanland.

I klippet berättar han vad man kan få för hjälp när rädslan har tagit överhanden.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.