Parkeringsvakt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fler parkeringar och höjda taxor. Både på avgifterna och böter för felparkeringar har gett klirr i Västerås stads kassa. I klippet hör du vad som görs för pengarna. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så mycket tjänar Västerås på parkeringsavgifter – hit går pengarna

Publicerad

Intäkterna för Västerås stad från parkeringsavgifter och felparkeringar har ökat med 28 procent sedan 2016. Förra året drog staden in nästan 42 miljoner kronor på sina parkeringar.

– Det är en utökningen av områden som har gjort att det också ökar intäkterna, säger Thomas Wulcan, chef trafik- och tillstånd Västerås stad.

Västerås stad har alltså de senaste två åren infört nya parkeringar och justerat reglerna bland annat på Stohagen, Stallhagen och runt Oxbacken. Man har också infört delar med P-förbudzon. Avgifterna för att parkera har också justerats.

Att man ökat insatser för att få fast de som felparkerat stämmer dock inte enligt Thomas Wulcan.

– Nej, det har vi inte blivit genom åren. De ökade intäkterna är kopplat till utökade områden och att vi 2021 har justerat avgiftsnivån på några anmärkningar, säger han.

Allra mest, med 61 procent, har intäkterna för parkeringsavgifter ökat i Västerås sedan 2016. Foto: SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.