En blankett med en anmälan till Arbetsmiljöverket och vice ordförande i Vårdförbundet Västmanland

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tycker inte att dom har rätt” – i klippet ger Vårdförbundet och Region Västmanland deras respektive syn på vårdpersonalens övertid och hur den ska hanteras. Foto: Ulrika Westerberg/SVT

Sjuksköterska jobbade 270 timmar övertid – Region Västmanland anmäls till Arbetsmiljöverket

Uppdaterad
Publicerad

Tre anställda i Region Västmanland har under årets första nio månader arbetat mer än 200 timmar övertid per person. En av dem 270 timmar – vilket är mer än sex veckors extraarbete.

Vårdförbundet sätter nu ner foten och anmäler arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket.

– Det finns en risk att man går in i en sjukskrivning för att man jobbar alldeles för mycket, att man faktiskt gör fel i sitt jobb och riskerar patientsäkerheten, säger Johanna Holmström, vice ordförande Vårdförbundet Västmanland.

Allmän övertid får tas ut med maximalt 200 timmar per kalenderår. Timmar utöver det kräver särskilda skäl, något som Arbetsmiljöverket nu ska utreda om Region Västmanland haft. Om inte, kan det handla om brott mot arbetstidslagen.

Ojämn fördelning av övertiden

Förra året gjorde Vårdförbundets knappt 2 000 medlemmar inom Region Västmanland totalt över 98 000 övertidstimmar. Hittills i år är summan uppe i 66 000 timmar.

– Det är otroliga siffror och då ska man tänka på att ganska många personer inte har gjort övertidstimmar eller har gjort uppåt max tio timmar, så det är färre individer som har gjort väldigt många timmar, säger Johanna Holmström.

Vårdförbundet har sedan i maj förra året diskuterat problemet med övertid med arbetsgivaren, men säger att arbetsgivaren inte gjort något åt saken.

– Jag tycker inte att dom har rätt att ingenting händer. Hittills i år har vi haft 6 000 färre övertidstimmar än i fjol så visst händer det saker, säger Lars Almroth, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västmanland.

Anmälningarna rör vårdpersonal på infektionskliniken och medicinkliniken i Västerås.

ARBETSTIDSLAGEN (ALLMÄN ÖVERTID)

När det finns särskilt behov av ökad arbetstid, får övertid tas ut med högst 48 timmar per arbetstagare under en tid av fyra veckor eller 50 timmar under en kalendermånad, dock med högst 200 timmar under ett kalenderår (allmän övertid).

Källa: Riksdagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.