Linnea Viklund, gatu- och parkchef på Västerås stad står i en reflexjacka vid en vägkant, omgiven av natur. Till höger visas en grafisk illustration av ett träd med rötter, där pilar indikerar vattenflödet i marken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om satsningen i Västerås där skyfall ska tas om hand på ett bättre sätt: ”Det vi ser framför oss med mer extremväder gör att vi måste hitta sätt att ta hand om skyfall varvat med långa torrperioder”, säger Linnea Viklund, gatu- och parkchef på Västerås stad. Foto: Fredrik Björkholm/SVT Grafik

Nya träd ska minska risken för översvämning i Västerås – planteras på kolmakadam

Publicerad

Nu ska träd och ett speciellt material i marken, kolmakadam, hindra översvämningar i Västerås. Försöket som just nu genomförs kan skalas upp om det faller väl ut.

– Det ska förhoppningsvis bli både bättre miljö i staden och att vi kan ta hand om skyfallen bättre, säger Linnea Viklund, gatu- och parkchef på Västerås stad.

När det kommer skyfall inne i en stad så blir det lätt översvämningar. Det beror ofta på att hårdgjorda ytor som asfalt och betong inte låter vattenmängderna tas om hand av träd, buskar och annan växtlighet.

I ett nytt projekt på Ringvägen i Västerås vill man råda bot på just detta problem. På en 140 meter lång sträcka nedanför Västerås slott ska en ny refug anläggas med träd som planteras i kolmakadam, ett material som kan dra åt sig och hålla mycket vatten.

– Vi avlastar dagvattennätet som ibland blir fullt, så allt vatten vi kan ta om hand lokalt som här avlastar det övriga systemet, säger Linnea Viklund.

Nytänk vid storsatsningar

Förutom att göra ändringar på befintliga hårdgjorda ytor så jobbar man aktivt med att bygga in liknande lösningar vid nysatsningar. Det gäller till exempel nya Resecentrum och området kring det.

– Där vi bygger nytt, till exempel Resecentrum här borta, kommer vi jobba på ett helt annat sätt med att ta hand om vatten lokalt, än vad man gjort historiskt, säger Linnea Viklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.