Birgitta Prytz sitter i en soffa framför en vägg med en hund till höger om henne som hon kollar ner på och ser glad ut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar skolkuratorn Birgitta Prytz hur terapihunden Lola hjälper elever. Foto: Linnea Söderberg/SVT

Terapihunden Lola får elever på Nybyggeskolan i Västerås att känna lugn

Uppdaterad
Publicerad

På Nybyggeskolan i Västerås arbetar terapihunden Lola, som just nu är den enda terapihunden som finns inom kommunens skolor. Detta på eget initiativ av skolans kurator Birgitta Prytz, som nu är utbildad besökshundförare.

– Det är jätteviktigt att hon finns här för eleverna. Att ta bort henne härifrån vore som att ta bort kryckor, säger skolkuratorn Birgitta Prytz.

Det var under våren 2022 som Västerås Stad satte stopp för terapihundar inom kommunens skolor, vilket P4 Västmanland rapporterade om. Eftersom det då inte fanns någon utbildad terpihund eller förare ansåg kommunen att förutsättningarna inte var tillräckliga, och andra aspekter som arbetsmiljö, allergier, lokaler, hundens arbetstider, försäkring och svårighet med likvärdighet låg också till grund för beslutet.

Nybyggeskolan och skolkuratorn Birgitta Prytz tog därför ett eget iniativ och gick en terapihundsutbildning. Därefter fick de tillåtelse av Västerås Stad att ha en terapihund som ett pilotprojekt under ett års tid, som sedan ska utvärderas av kommunen.

– Då hoppas jag att jag verkligen kan bevisa att en hund gör stor nytta, säger Birgitta Prytz.

Ser inga problem med hund på skolan

Birgitta Prytz menar att hon inte har upplevt några problem med att ha en hund på skolan. Riktlinjerna som hon förhåller sig till är att hon ofta städar, tvättar hunden med allergischampo, påminner elever som har träffat hunden att tvätta händerna och att hunden alltid ska befinna sig i hennes arbetsrum eller utomhus.

Hur fungerar det med elever som är allergiska?

– Om det är någon elev som är så allergisk får vi gå till ett annat rum. Sen är det inte jättevanligt att eleverna är allergiska, men jag är jättenoga med att tvätta henne med allergischampo, och gå raka spåret ut där jag inte passerar några klassrum.

I klippet: Skolkuratorn och eleven Lova berättar på vilket sätt terapihunden hjälper elever.

Så hanterar skolan allergier och hundrädsla

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Reporter Linnea Söderberg berättar om de åtgärder skolan har tagit för att hantera bland annat elever med hundallergi. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.