En delad bild som visar två scener. Den vänstra sidan visar en väg med byggnadsställningar och arbetare i reflexkläder som utför arbete under en klar himmel. Den högra sidan visar en person i hjälm och reflexväst som står framför en vägg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bara några moment kvar” – SVT fick hänga med på nya vägsträckan på E18 som öppnas för trafik under oktober 2024. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Totalstopp på E18 – innan fyra splitternya körfält öppnas: ”Håll ut”

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer bli sämre innan det blir bättre. Ungefär så kan man summera läget när slutfasen inleds av bygget av den nya motorvägen på E18 mellan Köping och Västjädra.

– Håll ut, om en månad har vi fyra körfält från Morgendal till Västerås, säger Per Ahlénius, projektledare.

Det flyter på bra för vägbyggarna på E18. Det gör att Trafikverket ligger före i tidsplaneringen och vågar som man säger ”spänna bågen”.

Trafikverket planerar därför att öppna tre av fyra etapper redan om en månad. Ett helt år tidigare än planerat.

Ombyggnationen av E18 Köping-Västjädra

Nu hoppas man att vintern inte knackar på allt för tidigt, för då kan det bli problem.

– Om det blir väldigt mycket regn och det är för kallt, under fem grader, så får vi problem med vägbeläggningen, säger Per Ahlénius, projektledare på Trafikverket.

Baksidan är att det innebär omfattande störningar fram till slutet av oktober.

Först ett totalstopp – på måndag mellan 9:00 och 18:00 när en stålbro ska lyftas på plats vid trafikplats Fors.

”Läs skyltarna”

Trafikanter uppmanas att följa skyltar och köra försiktigt, eftersom omledningarna kan variera dagligen under den här perioden.

– Om ni ser att det är en omledning så är det inte alls säkert att det samma dagen efter. Så läs skyltarna. Kör försiktigt, säger Per Ahlénius.

”Bara några moment kvar” – I klippet: SVT fick hänga med Per Ahlénius ut på den nya vägsträckan som öppnas för trafik om en vecka.

E18, Köping–Västjädra

Sträckan mellan Köping och Västjädra är den enda delen av E18 mellan Örebro och Stockholm som fram tills nu inte har varit motorväg. Den 2+1-väg som varit hittills har gjort framkomligheten lägre än på resten av E18.

Ombyggnationen av E18 mellan Köping och Västjädra startade sommaren 2022, och beräknas vara klar sommaren 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ombyggnationen av E18 Köping-Västjädra

Mer i ämnet