Öppning till ett skyddsrum och anonyma mobilbilder från misshandeln.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mobilfilmerna var en del av åklagarens bevisning som senare ledde till den fällande domen för den grova misshandeln i skyddsrummet i Västerås. Foto: Polisens förundersökning

Ungdomar hölls fast i skyddsrum i Västerås – trio döms för grov misshandel

Uppdaterad
Publicerad

I april utsattes tre tonårskillar för förnedrande våld i ett skyddsrum i Västerås. Nu har tre dömts för de grova brotten – som dokumenterades i gärningsmännens egna mobilfilmer.

Händelsen utspelade sig i ett skyddsrum i stadsdelen Pettersberg, där gärningsmännen upprepande gånger sparkade, slog och stampade på de tre killarna. Våld som fick offren att börja blöda, få sårskador och känna smärta. En av killarna blev också fimpad i ansiktet av en cigarrett.

Som bevis finns bland annat sju filmer som gärningsmännen filmat i skyddsrummet.

Minderåriga och ostraffade

Samtliga gärningsmän döms för grov misshandel och olaga frihetsberövande. Däremot frias trion för två fall av rån.

Två av de tre nu dömda är minderåriga och tidigare ostraffade, och får därför ungdomsövervakning som påföljd.

Den tredje, en man i 20-årsåldern, dömdes till ett års fängelse. Han har redan dömts till tre års fängelse för annan brottslighet, och sitter även häktad i ett annat fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.