Två personer har ett samtal i ett kontorsliknande rum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Var saker i kroppen jag inte förstod” – följ med när Petra Lostelius gör ett återbesök på klimakteriemottagningen hos barnmorskan Elin Åberg. Foto: Caroline Slotte/SVT

Elin startade mottagning för kvinnor i klimakteriet: ”Har alltid varit underprioriterat”

Uppdaterad
Publicerad

Barnmorskan Elin Åberg tröttnade på att inte kunna hjälpa kvinnor med klimakteriebesvär. Därför vidareutbildade hon sig och startade unik mottagning.

– Tidigare har kvinnorna blivit kringkastade i en vårdkarusell, men idag kan jag hjälpa dem, säger hon.

Att ge hjälp för klimakteriebesvär ligger på familjeläkarens bord, men Elin Åberg ville se en förändring då hon i sitt jobb som barnmorska inom primärvården möter många av kvinnorna.

För att vidareutbilda sig gick hon som lärling hos gynekolog Kaj Wedenberg och har nu tillsammans med honom öppnat upp klimakteriemottagningen. Wedenberg är medicinskt ansvarig då barnmorskor inte har förskrivningsrätt av läkemedel till patientgruppen.

– Jag tar hand om besöken, medan han kontrasignerar mina anteckningar och är ansvarig läkare. Jag har ansökt om förskrivningsrätt hos socialstyrelsen, men väntar ännu på besked, säger Elin Åberg.

Första i Västmanland

Mottagningen som finns på vårdcentralen på Vallby ska vara den första i Västmanland i sitt slag och är tillgänglig för patienter listade där, samt patienter på ytterligare en vårdcentral.

De besvär som kvinnorna kommer med är varierande, allt från fysiska symptom till minskad sexlust och nedstämdhet.

– Kvinnor kan må väldigt dåligt i klimakteriet och det är viktigt att kvinnorna tas på allvar och får rätt behandling, säger barnmorskan Elin Åberg.

I klippet: Följ med till klimakteriemottagningen i Västerås: ”Det är viktigt att kvinnorna tas på allvar”

Fem fördomar om klimakteriet – barnmorskan reder ut

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.