• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Malmström om höjd EU-avgift: Det kostar om man vill att EU ska göra mer

Uppdaterad
Publicerad

Flera svenska partier vill sedan tidigare att EU ska krympa och därmed även avgiften sänkas, däribland Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Och när Storbritannien lämnar EU kommer budgeten att krympa, enligt EU-kommissionär Cecilia Malmström (L), med ungefär 13 procent.

Men någon sänkt avgift till EU kommer det inte bli – tvärtom kommer avgifterna behöva höjas för exempelvis Sverige enligt Malmström.

– Vi har sett hur medlemsländerna, inklusive Sveriges regering, säger att EU måste göra mer. Mer gränsbevakning, mer forskningssatsningar, mer polissamarbete, mer klimatforskning, mer ungdomssatsningar, mer för att stödja kandidatländerna på Balkan. Och allt detta kostar naturligtvis pengar, fast vi har mindre när Storbritannien faller bort, säger Cecilia Malmström.

Se mer om EU-avgiften i klippet ovan.

Klartecken för handelssamtal med USA

EU och USA har varit i luven på varandra gällande handel efter att USA infört ståltullar och EU svarat med tullar på en mängd olika varor från jordnötssmör till segelbåtar.

Men på måndagen gavs EU-kommissionen klartecken för att börja förhandla med USA om sänkta tullar på industrivaror och fiskeprodukter samt om regelförändringar för att bland annat skapa gemensam standarder för tester av produkter. Cecilia Malmström är EU:s handelskommissionär och alltså en centralfigur i förhandlingarna.

– Jag kommer att träffa USA:s handelsminister i veckan och tala om att vi är redo att påbörja förhandlingarna. Sen ligger bollen hos dem om när de kan inleda samtalen, säger Cecilia Malmström i SVT:s Aktuellt.

Avbryts om Trump gör verklighet av hot

Enligt henne kommer EU erbjud att man tar bort alla tullar på industrivaror om USA gör samma sak. Samtidigt konstaterar hon att handelrelationen över Atlanten har varit konfliktfylld sedan Donald Trump blev president.

– Det finns en överenskommelse om att så länge vi har de här samtalen så ska inga nya tullar införas. Skulle USA ändå införa tullar på bilar från EU så som president Trump har hotat med, då skulle de här förhandlingarna avbrytas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.