Ett nederbördstäcke i form av regn kommer redan under fredagen in över sydvästra Götaland och över Skåne. För den som gillar snö och bor i Sveriges norra delar ser det desto muntrare ut. Foto: Läsarbild, Hasse Holmberg/TT

Meteorologens besked inför helgen: ”Ångestväder”

Uppdaterad
Publicerad

Den som bor i södra Sverige och hoppas på snöfall till adventsmyset i helgen kan tänka om redan nu. Enligt meteorologerna blir det fortsatt grått och mulet i stora delar av landet.

– Det blir ångestväder i söder, säger meteorologen Åsa Rasmussen.

Snövädret och kylan har än så länge lyst med sin frånvaro i stora delar av landet. Och än verkar det inte vara slut på det höstlika vädret för de som bor i södra Sverige. Åtminstone inte om man får tro SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.

Enligt henne finns det inget som tyder på några stora förändringar inför helgen som kommer.

– I söder kan vi bara bjuda på regn, grått och dimma. Mellan varven blir det friska och hårda vindar, säger Åsa Rasmussen.

Ett nederbördstäcke i form av regn kommer redan under fredagen in över sydvästra Götaland och över Skåne.

Norrland kan få snö

För den som gillar snö och bor i Sveriges norra delar ser det desto muntrare ut. Under lördagen fortsätter nämligen nederbörden uppåt i landet. Regnet går över i snöfall över Värmland och Dalarna, innan det fortsätter vidare norrut.

– Det blir vintrigt i nästan hela Norrland, förutom vid kusterna där det är för milt. Det kan komma en eller ett par decimeter snö här och var, säger Åsa Rasmussen.

Nästa vecka blir kallare

I de områden som beskrivs som gråa lär termometern visa på ett par grader över nollan, medan norra Sverige får minusgrader. Lokalt kan det vara ner mot 10 till 15 minusgrader i Lapplandsfjällen, säger Åsa Rasmussen.

I början av nästa vecka kan delar av landet få lägre temperaturer.

– När nederbörden rört sig bort skapar det plats för nordanvindar. Då kan vi få ett uppluckrat molntäcke och lägre temperaturer, åtminstone i norr, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.