SVT Nyheter har tittat på hur utbetalningar från några av de större coronastöden – omsättningsstöd, permitteringsstöd och omställningsstöd – har fördelats mellan kvinnliga och manliga företagare med enskild firma.
Genom att titta på den näst sista siffran i personnumret, har myndigheter kunnat berätta hur många kvinnor respektive män med enskild firma som sökt och beviljats coronastöd, samt hur stora summor som gått till företagare av respektive kön.
Bland registrerade enskilda firmor hos Bolagsverket så drivs 35 procent av kvinnor och 65 procent av män. Men de utbetalda stöden till enskilda firmor är lite annorlunda fördelade. Av drygt två miljarder kronor har 72 procent tillfallit firmor som drivs av män och 28 procent har gått till kvinnliga företagare.
Siffrorna visar också att män oftare söker stöd.
”Många fasta kostnader”
Johan Kreicbergs, företagarekonom på Svenskt Näringsliv, tror att det delvis kan bero på att traditionellt mansdominerade branscher, som bygg och transport träffas bättre av stöden.
– Där finns det ganska många fasta kostnader och de får man ju ersättning för i de här systemen, medan några av de branscher där kvinnor är överrepresenterade, som personliga tjänster, inte har så höga fasta kostnader, säger han.
Malin Malmström som är professor i entreprenörsskap vid Luleå tekniska universitet, har i sin forskning sett att offentliga företagsstöd generellt, oftare har beviljats manliga företagare. Detta tror hon kan bidra till att kvinnliga entreprenörer inte söker pandemistöd lika ofta som män.
– Både kvinnor och män lär sig över tid om det är värt att lägga ner det arbete som krävs för att söka finansiering, säger hon.
Får svårare att överleva
Att kvinnors företag får mindre ekonomiskt stöd kan leda till att de får svårare att växa och överleva, men det handlar också om Sveriges konkurrenskraft som företagsland.
– Om inte hela entreprenörsskapspoolen har tillgång till finansiering på lika villkor så finns det stor risk att det inte är de bästa företagen, eller de som är i störst behov av stöd, som får tillgång till det, säger Malin Malmström.
Pandemistöd till enskilda firmor som drivs av kvinnor respektive män
Omställningsstöd
Ger stöd för fasta kostnader till företag som tappat en större del av sin omsättning.
Skatteverket har fram till sista februari beviljat 200 498 482 kronor till enskilda näringsidkare. Av dessa pengar gick 82 procent till män och 18 procent till kvinnor.
Stöd för korttidsarbete
Ger företag möjlighet att permittera personal under en period samtidigt som staten går in och ger ekonomiskt stöd.
I början av mars hade Tillväxtverket beviljat 156 857 141 kronor i stöd till enskilda firmor, där 76 procent gick till män och 24 procent till kvinnor.
Omsättningsstödet
Stödet riktar sig till företagare som driver enskild näringsverksamhet och har drabbats av ett större omsättningstapp på grund av pandemin. För att vara berättigad till stöd krävs bland annat att företaget omsatt minst 200 000 kronor föregående år.
Länsstyrelserna och Boverket har hand om stödet. I slutet på februari hade 1 672 737 136 kronor betalats ut, 70 procent till manliga företagare och 30 procent till kvinnliga.
Källa: Boverket, Tillväxtverket, Skatteverket