Nattens nyheter 26 april

Uppdaterad
Publicerad

Skott in i lägenhet i södra Stockholm – familj låg och sov

Vid 03.10-tiden på onsdagsmorgonen kom flera samtal om en misstänkt skottlossning, säger Stockholmspolisens presstalesperson Ola Österling.

– En familj låg och sov i en lägenhet på bottenvåningen och flera rum har träffats av skott. Det finns uppgifter om att flera personer befann sig utanför lägenheten i samband med detta. Händelsen utreds som mordförsök och tre personer är gripna.

Ingen uppges ha skadats fysiskt.

Det är för tidigt att säga om det finns någon koppling till de senaste månadernas våldsvåg där liknande dåd inträffat, enligt polisen.

Putin-order ger kontroll över Fortums tillgångar i Ryssland

På tisdagen skrev Vladimir Putin under ett dekret som gör det möjligt för Ryssland att ta tillfällig kontroll över utländska företags tillgångar i landet.

Kreml publicerade det undertecknade dokumentet online där det framgår att man tagit över den finska energijätten Fortums tillgångar. Samma åtgärd har riktats mot det Tyska energiföretaget Uniper. Fortum sålde Uniper till den tyska staten förra året.

Från ryskt håll menar man att det här är ett svar på åtgärder mot ryska intressen från USA och andra länder.

Dekretet kom en dag efter att Andrej Kostin, vd för VTB, en av Rysslands största banker, sa att Ryssland borde ta över de lokala tillgångarna i utländska företag och återlämna dem först när sanktioner mot Ryssland hävs. Han nämnde då Fortum som ett exempel.

Fortum har det senaste året försökt sälja sina ryska tillgångar men stoppats av lokala myndigheter, rapporterar Helsingin Sanomat.

EU-uppgörelse: 70 procent fossilfritt flygbränsle 2050

EU-parlamentet och ministerrådet har nått en uppgörelse om grönare flygbränsle, vilket är en del av unionens klimatpaket Fit for 55.

Förhandlarna enades sent på tisdagen bland annat om att minst två procent av flygbränslet måste vara fossilfritt och hållbart senast 2025 och 70 procent år 2050, enligt ett pressmeddelande från EU-parlamentet.

Förhandlarna har också kommit överens om vilka flygbränslen som ska klassas som hållbara. Dessa är syntetiska bränslen, vissa biobränslen som framställts av överskottsmaterial från jord- och skogsbruk, alger, biologiskt avfall, använd matlagningsolja och vissa djurfetter samt återvunnet flygbränsle som framställts av gas eller använd plast.

Enligt överenskommelsen ska inte bränslen gjorda av foder- eller matgrödor eller av palm- eller sojaprodukter klassas som gröna eftersom de inte bedöms som hållbara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.