Martin Uggla, ordförande i Östgruppen tycker det är synd att ”nallebombningen” i somras möttes med skepsis av svenska medier.
– Den har uppskattats mycket i Vitryssland även om den fått kritik i Sverige. Idén att använda nallebjörnar fanns redan hos den vitryska oppositionen, innan den svenska PR–byrån Studio Total släppte ner sina nallar från ett flygplan. Nu ville vi följa upp temat med en ny nalleaktion, säger han.
Förra lördagen ställde Östgruppen upp ett bord på Sergels torg i Stockholm dit vem som ville kunde komma och skicka en nalle med posten, med adress till någon av de i nuläget omkring 240 vitryska politiker och tjänstemän som står på EU:s sanktionslista. 175 av dem, däribland president Lukasjenka, ska få en nalle med posten enligt Martin Uggla.
Vad hoppas ni uppnå med den här aktionen?
– Varje nalle har ett budskap om mänskliga rättigheter. Det blir ju intressant att se om nallarna faktiskt kommer hela vägen fram. Även om de stoppas på vägen har vi i alla fall spridit information om aktionen. Den kommer inte att demokratisera Vitryssland men bidra till att uppmärksamma situationen där, säger Martin Uggla.
Är du kritisk mot hur ”nallebombningen” i somras har behandlats i svenska medier?
– En del har stirrat sig blinda på reklambyrån som gjorde aktionen. Eftersom samma byrå tidigare hade gjort en del kampanjer som varit bluff trodde en del först inte på dem. Sedan har ”nallebombningen” även kopplats ihop med den diplomatiska krisen mellan Sverige och Vitryssland.
En månad efter ”nallebombningen” utvisades Sveriges ambassadör Stefan Eriksson från Vitryssland och kort därefter svarade Sverige med att stänga ute Vitrysslands ambassadör.
– Jag är skeptisk till att utvisningen skulle ha något att göra med ”nallebombningen”, jag tror att den hade helt andra och djupare orsaker. Aktionens betydelse har överdrivits. De svenska medierna har bara valt att lyfta fram den negativa sidan av ”nallebombningen”, medan den positiva sidan aldrig har kommit med. I Vitryssland väckte aktionen uppmärksamhet och uppfattades som ett moraliskt stöd för mänskliga rättigheter, säger Martin Uggla.
Han tror till exempel att det faktum att Eurovisionvinnaren Loreen träffade vitryska aktivister i Vitryssland när hon var där för en konsert kan ha bidragit i högre grad till den diplomatiska krisen än vad ”nallebombningen” gjorde. Den svenske ambassadören var med och ordnade mötet, enligt Martin Uggla.
– Men Loreens möte har inte alls lett till samma diskussion, konstaterar han.
– Samtidigt var hon ju där för en konsert som var ett propagandanummer för regimen, så visst var det en balansgång.
Det har varit ganska tyst på sistone om krisen mellan Sverige och Vitryssland. Vad tror du kommer att hända?
– Det som oroar mig är om krisen leder till ökad försiktighet från svensk sida, så att vi inte vågar kritisera människorättsbrott. Sverige har varit drivande och vågat ryta till offentligt. Om det blir så att man börjar hålla igen är det precis vad som ligger i president Lukasjenkas intresse.