Maria Midbøe står till vänster och Abdi Mohamed står till höger. I mitten finns ett Venn-diagram där det står teckenspråk, kulturell förståelse, behandlingsmetoder och dövpsykiatri.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Med teckenspråket kan vi jobba med bilder och använda rummet för olika perspektiv” – se Maria Midbøe berätta i videoklippet. (Både teckenspråk och svenskt tal finns) Foto: SVT

Så kan man anpassa psykologiska behandlingsmetoder för döva

Uppdaterad
Publicerad

Att be patienten blunda medan psykologen ger instruktioner under en KBT- eller traumabehandling är svårt om patienten inte hör. Så hur kan man göra istället? Det vet veckans expert i 15 minuter på teckenspråk.

Maria Midbøe, specialistpsykolog pch psykoterapeut på dövpsykiatriprogrammet inom Psykiatri Sydväst i Region Stockholm, tycker att språklig och kulturell kompetens är viktigt att ha när man ger psykologisk behandling till döva och hörselskadade.

– Det är viktigt att förstå att tillgången till teckenspråk varierar bland döva. En del har kunnat kommunicera på teckenspråk under uppväxten, andra inte alls, säger Midbøe.

15 minuter på Teckenspråk

Föreläser om speciella metoder

– Man behöver också förstå dövas kulturella situation, som minoritetsstress och hur det är att leva som döv, fortsätter hon.

Maria Midbøe föreläser om hur man kan anpassa psykologiska behandlingsmetoder för döva och hörselskadade, se henne ge några exempel i videoklippet.

Se avsnitt 9 av programmet ”15 minuter på teckenspråk”:

Måndagen den 27 november 2023

Klockan 17:00 i SVT2 och på SVT Play:

https://www.svtplay.se/video/jLJQm5A/15-minuter-pa-teckensprak/hur-mar-dovpsykiatrin-i-sverige?info=visa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

15 minuter på Teckenspråk

Mer i ämnet