Foto: SVT

Skärpta coronaråd i fler regioner

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen gör att coronaråden skärps i Kronobergs och Sörmlands län, enligt Folkhälsomyndigheten.

Beslutet om skärpta råd i dessa två län gäller till och med den 26 november 2020, men kan förlängas.

”Antalet personer som diagnosticerats med covid-19 i de två länen har ökat kraftigt, med bland annat en ökad belastning på hälso- och sjukvården som följd. Därför krävs det nu extra åtgärder utöver Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd”, skriver Folkhälsomyndigheten.

Coronaviruset – Teckenspråk

De lokala allmänna råd som är beslutade innebär att man i dessa regioner och län ska avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker och köpcentrum. Nödvändiga besök kan göras, men ska göras under säkra förhållanden.

Man ska också avstå från att delta i möten, cuper, matcher och tävlingar.

Man ska dessutom undvika fysisk kontakt med personer som man inte bor med.

10 regioner har infört skärpta lokala restriktioner:

Tio av Sveriges 21 regioner nu har infört skärpta lokala restriktioner:

Utöver regionerna Kronoberg och Södermanland, har även Halland, Jönköping, Skåne, Stockholm, Uppsala, Örebro, Östergötland och Västra Götaland sådana råd.

Där avråds invånarna exempelvis från att resa kollektivt och från att besöka inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum och museer, och att undvika fysisk kontakt med andra personer än de man bor med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet