En av dessa kommuner är Nyköping i Södermanlands län.
– Vi har ett avtal om flyktingmottagande men räknar med att kunna ta emot fler. Vi är trots allt en tillväxtkommun, säger kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S).
Nyköping har ca 52.000 invånare och fördelen av närhet till Stockholm.
– Vårt främsta problem är bostadsbrist, men på sikt behöver vi inflyttning och då måste vi klara den utmaningen. Vi vill ha inflyttning och det spelar ingen roll varifrån människor kommer, säger han.
Det kommer att behövas arbetskraft inom vården, äldrevården och förskolan, men också inom handel och service, enligt Urban Granström.
– Ska man vara en vinnare när det handlar om tillväxt i Sverige i ett lite längre perspektiv måste man förbereda sig. En annan utmaning vi har är skolorna, men där håller vi på att organisera om utifrån olika behov, säger han.
Han lyfter fram etableringsstödet som en av de faktorer som kan behöva förändras.
– Framför allt handlar det om längden. Två års etableringsstöd är för kort.
Oxelösund behöver arbetskraft i framtiden
Även grannkommunen Oxelösund med ca 11.250 invånare kan ta emot fler flyktingar framöver. Förr hade kommunen svårt att fylla sina platser, skriver kommunalrådet Catharina Fredriksson (S) i ett mejl till Agenda.
”Detta beror inte på att vi inte har velat utan för att vi dels inte har fått några anvisningar och dels för att flera har valt att tacka nej till att bo i Oxelösund. Det kan bero på att man i stor utsträckning söker sig till landsmän och anhöriga som är bosatta i andra kommuner.
Vi ser nu att det finns ett ökat behov av att ta emot fler och från Oxelösunds sida har vi ställt oss positiva till att föra samtal kring ett utökat avtal,” skriver hon.
Förra året hade Oxelösund avtal om att ta emot 20 flyktingar men det blev endast 16. Än så länge har kommunens försörjningsstöd inte påverkats av flyktingarna i någon större utsträckning, enligt Catharina Fredriksson.
Framöver finns behov av arbetskraft i kommunen både inom industrin och vård och omsorg, skriver hon. ”Vi har en hög andel äldre befolkning i behov av omsorg men även många som inom en 5–10 års period kommer att gå i pension där vi kommer att behöva rekrytera arbetskraft,” skriver hon.
Se reportage i Agenda kl 21.15 i SVT2. Till studion kommer migrationsminister Tobias Billström (M) och Migrationsverkets chef Anders Danielsson.