• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen. Foto: SVT/TT

Gamla orkanrester orsakade ovanligt mörker

Uppdaterad
Publicerad

Orkanen Ophelia drar just nu in över Sverige, vilket gör att många i dag vaknat upp till en ovanligt mörk himmel. En timme efter soluppgång var det fortfarande mörkt under tisdagsmorgonen.

– Smutsig luft förstärker den mörka känslan, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.

De tjocka molnen som ligger som en tjock matta över Uppland och Dalarna hör ihop med orkanen Ophelia, som under måndagen drog in över Irland. Orkanen orsakade strömavbrott för över 200.000 hushåll, men har nu tappat stinget.

– Tjocka åskmoln gör att man inte ser solen, säger Åsa Rasmussen.

Vy över Stockholms centrala delar på tisdagsmorgonen. Foto: TT

Kraftiga smällar i Uppland

Under morgonen har flera personer hört av sig till polisen i Uppsala, efter oro om kraftiga smällar i norra Uppland. Enligt polisen har flera sett ljussken över himlen.

– Det kan vara åska. Det åskar jättemycket i området, säger Åsa Rasmussen.

”Smutsig luft”

De tjocka molnen för med sig sotpartiklar från bränderna i Spanien och Portugal och små sandkorn från Sahara.

– Smutsig luft förstärker den mörka känslan, säger Åsa Rasmussen.

Under morgonen har SVT Väder fått in många bilder på extremt röda soluppgångar, vilket också har att göra med Ophelias framfart.

– Det röda skenet förklaras av de smutsiga partiklarna, det är svårt för solstrålarna att tränga igenom, säger Åsa Rasmussen.

Foto: Tittarbild: Karl-Axel Jonsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.