I slutet på mars röstade Europaparlamentet för ett förbud mot bland annat engångstallrikar, bestick och sugrör av plast. Förbudet träder i kraft 2021.
– Det är ett positivt beslut och vi arbetar med att minska vår klimatpåverkan så vi har en hållbar resursanvänding, säger Kristina De Geer, miljöledningstrateg hos Region Skåne.
Hon säger att det kan komma fler initiativ från EU som påverkar inköpen till och användingen av engångsplaster på de skånska sjukhusen.
– Det gäller att ha beredskap och vi arbetar ständigt att förbättra vårt miljöarbete, säger Kristina De Geer.
Klimatsmarta förkläden
2011 gjordes en studie som visade att materialanvändningen stod för cirka 40 procent av Region Skånes totala koldioxidutsläpp, exklusive kollektivtrafiken som Region Skåne också är huvudman för.
På olika håll inom vården pågår ett arbete för att tänka klimatsmart. Några engångsprodukter av plast har redan bytts ut mot biologiskt nedbrytbara ersättningsprodukter, som till exempel de så kallade klimatsmarta förklädena i förnybart material.
Anna Henriksson, enhetschef vid KK i Malmö, tror att det kan bli svårt att hitta ersättningsprodukter till en del av de som står på EU:s förbudslista.
– Vi kommer nog att klara det här på KK men jag vet inte vad vi ska ha istället för plastmuggar när vi tar urinprov, säger Anna Henriksson.
Dyrare inköp
Många av de plastprodukter som används idag inom vården kommer om några år sannolikt att vara utbytta.
– Vi tittar på nya material som vi kan använda som består av träfibrer bland annat och biobaserade material som består av socker och kalk, säger Anja Björnberg Ekstrand, strategisk inköpare inom Region Skåne.
Kommer det att bli dyrare för er att köpa in produkter som inte är gjorda av plast?
– Initialt så blir det dyrare men vi hoppas att priserna normaliseras när marknaden har tagit till sig detta. Det gäller för oss att få volymer som är attraktiva för leverantörerna.
Plast i haven
Enligt EU-kommissionen är mer än 80 procent av det marina skräpet plast. De produkter som omfattas av den nya lagstiftningen utgör omkring 70 procent av allt marint avfall. På grund av den långsamma nedbrytningen förblir plast ofta kvar i haven och på stränderna i EU och resten av världen. Resthalter av plast påträffas dessutom med jämna mellanrum hos marina arter, till exempel havssköldpaddor, sälar, valar och fåglar, men även i fisk och skaldjur.
Källa: EU