Den stora trenden hos världens teknikföretag och mediejättar som Google är det som kallas röststryrning. Just nu pågår ett race för att hitta den nya generationen prylar som styrs med rösten. Vi har vant oss att knappa på mobiler, paddor och datorer, men nu vill teknikföretagen få oss att börja prata med dem istället.
Små prylar kräver prat
– Röststyrning är viktigt för företagen för att kunna kränka nya teknikprylar. De hoppas att det ska bli det nya heta, säger Olle Aronsson som är teknikreporter på Dagens Industri.
I dag är många av de nya produkterna som kommer ut på marknaden så små att det inte fungerar att skriva på dem. Men att få folk att ändra beteende, lämna knappandet och börja prata med sina mobiler, klockor och plattor, är en stor utmaning.
Istället för att skriva ett sms ska vi lära oss att prata med mobilen, som skriver fraserna åt oss.
– Det skulle kännas pinsamt att sitta på bussen och prata fram ett sms: ”Vi ses ikväll. Saknar dig. Puss!” Där tror jag text fortfarande kommer vara det primära, folk skulle dessutom känna sig störda om andra bara pratar rakt ut, säger Olle Aronsson.
Kladdig plattor
Men det finns en rad områden där det passar bättre att styra sin mobil med rösten. När man kör bil och vill ha vägbeskrivning är det smidigare att prata med sin telefon än att försöka knappa in adressen samtidigt som man kör. Plattor och matlagning har aldrig gått bra ihop. Kladdiga fingrar på skärmar är bara irriterande.
Kocken Johan Hedberg, som lagar mat i sin egen youtubekanal pratar med sin platta under matlagningen.
– Man kan använda rösten när man ska räkna om amerikanska måttet ”cup” till deciliter till exempel, säger han.
Pratar med sin tablet
Johan Hedberg pratar med sin tablet ofta och den pratar med honom. Till exempel kan den påminna honom om möten i kalendern. Sakta men säkert utvecklas en relation till plattan, menar Johan Hedberg.
– Det är nästan lite pinsamt att säga, men man knyter band, säger Johan Hedberg och skrattar.